SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sel ve heyelan Rize’nin kaderi mi?
17.08.2020

Geçen hafta şiddetli yağış sonucu Rize yine sele ve heyelana teslim oldu.

Rize merkez başta olmak üzere Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Pazar ilçelerinde bazı mahalle ve köyler sağanak yağıştan ötürü büyük zarar gördü.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da havadan afet bölgelerini inceleyerek gerekli talimatları yetkililere verdi.

Hepimizin malumu, Rizemiz, ülkemizin en fazla yağış alan ili.

Haksız yere hiçbir kurumumuzu, idarecilerimizi eleştirme niyetinde değiliz.

Ancak Rize en fazla yağışı alan il konumunda diye herkesin eli kolu bağlı olup kaderimize teslim mi olmamız gerekiyor?

Elbette ilgili tüm kurumlarımız, idarecilerimiz afetin etkisini minimuma indirmek için samimi olarak ellerinden geleni yapıyorlar.

Fakat Rize’de daha fazlası yapılmalı, Rize merkezimiz her şiddetli yağmur yağdığında sular altında kalıyorsa demek ki bu altyapının acil olarak yenilenmesi gerekiyor.

Rize Belediye Başkanı Sayın Rahmi Metin’in bu konuda çalışmaları devam ediyor, dileriz en kısa sürede çalışmalar tamamlanır da bir kez daha böylesine kent merkezinde utanç verici manzaralarla karşı karşıya kalmayız.

Altyapı yenileme çalışmalarının yanı sıra vatandaşlarımızın da bilinçlendirilmesi gerekiyor.

İlgili yetkililerimizce vatandaşlarımıza defalarca dere yataklarında konut inşa edilmemesi anlatılmalı, yapanlara da göz yumulmamalı.

Bu konuda artık vatandaşa taviz verilmemesi gerekiyor.

Ayrıca derelere başta hafriyat olmak üzere çer çöp atanlar tespit edilmeli. Tespit edildiklerinde ağır bir şekilde cezalandırılmalı.

Bu konuda İkizdere Belediye Başkanı Sayın Hakan Karagöz, birkaç ay önce dere yataklarının kenarlarına kamera yerleştirerek hafriyat dökenleri ve çöp atanları tespit etmeye yönelik bir çalışma içine girecekti.

Bilemiyorum Sayın Karagöz bu çalışmayı hayata geçirdi mi ama böyle bir çalışma yapılabilir.

Bu son sağanak yağışta Ardeşen, Çayeli’nin köy ve bazı mahallelerinde dere yataklarında yine yapılaşmaların olduğunu gördük.

Vatandaşın tapulu arazisi olsa dahi riskli bölgelerde artık yapılaşmaya kesin olarak izin verilmemeli.

Kırsal kesimdeki dere yataklarına inşa edilen yapılar vatandaşlarımız mağdur edilmeden ivedilikle yıkılmalı. Geçmiş yıllarda Rize’de yıkıldığı gibi.

Daha güvenli ve risksiz alanlarda yeni yapılar inşa edilmeli.

Hem ilgili kurumlarımızın çalışmalarıyla hem de vatandaşlarımızın duyarlılığı ile artık sel ve heyelan Rize’nin kaderi olmaktan çıkmalı. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap