SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sahi taban fiyat unutuldu mu?
24.09.2021

Yıllardır bir türlü çıkarılamayan ve ne yazık ki siyasilerin oyuncağı haline gelen çay kanunu ile ilgili geçtiğimiz günlerde flaş bir iddia ortaya atıldı. İddia, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderilen çay kanunu tasarısında üreticilerimizin olmazsa olmazı taban fiyatının bilerek veya bilmeyerek unutulduğu yönünde!

İddianın sahibi ise Büyük Birlik Partisi Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta. Usta’nın söylediği gibi tasarıya hakikaten taban fiyat eklenmemişse bu büyük bir skandaldır. Şimdiye kadar devam eden sessizlik, iddiaları doğrular nitelikte. Biz de diyoruz ki, bu çay kanunu neden kamuoyuna açıklanmadı? Neden yangından mal kaçırır gibi tasarı apar topar bakanlığa gönderildi?

İddia doğru olmayabilir fakat üniversitede bu kanunu hazırlayanlar, açıklama yapmadığı müddetçe üniversite töhmet altında kalacaktır. Şu ana kadar üniversite kanadından konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmadı. Sessizlik devam ediyor. Üniversitedeki ilgili yetkilileri konuyla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmeye davet ediyoruz.

Gelelim asıl meseleye… Eğer çay kanunu tasarısına taban fiyat eklenmemişse bu çay kanununu hiçbir işe yaramayacaktır. Açıkçası üretici nezdinde hiçbir karşılığı yoktur. Zaten siyasilerin de bunun farkında olduğunu düşünüyoruz.

Keza bu tasarıya taban fiyat eklenmemişse bile kanunun çıkmaması veya geç çıkması için sebep değildir. Kanuna taban fiyat eklenmesi zor olmasa gerek. Başta üreticiler olmak üzere çaydaki tüm paydaşların mutlu olabileceği bir çay kanununun çıkarılması ivedilikle beklenmektedir. Bu yıldan da geçti. Zaten sezon bitmek üzere.

Kota ve kontenjan uygulaması yüzünden çayını ÇAYKUR’a satamayan çay müstahsilimiz, bu yıl da bazı kan emicilerine ezdirildi. Söylediğimiz gibi taban fiyatın unutulması veya başka sebepler kanunun çıkarılmaması için sebep olmamalıdır. Eksiklikler giderilerek vatandaşın yüzü güldürülmelidir. Aksi takdirde sudan ucuz bahanelerle kanunun çıkarılmaması vatandaşı oyalamaktan başka bir şey değildir. Bunu başka bir izahı yoktur. Bu da böyle biline…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap