SON DAKİKA
SON DAKİKA


Rant kavgasını bırakın,kanunu çıkarın
3.09.2021

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla geçen yıl Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından çay kanun taslağı hazırlandı. Taslak hala bakanlıkta bekliyor.

Ancak hazırlanan taslakla ilgili Rize’de ÇAYKUR, ticaret borsası, ticaret sanayi odası ve ziraat odaları haricinde ne sivil toplum kuruluş temsilcilerinden ne de siyasi partilerden bir görüş alınmadı. Rize’de birçok siyasetçi ve sivil toplum kuruluş temsilcisi bu konuda dert yanıyor.  Üniversite tarafından kapalı kapılar arkasında yayımlanan taslak yangından mal kaçırır gibi bakanlığa gönderildi. Kanun hala bakanlıkta beklerken şimdiden itirazlar başladı bile.

Sürecin başında taslağın hazırlanması noktasında üniversite ile iş birliği içerisinde olan MHP Rize İl Başkanı Sayın İhsan Alkan bile hazırlanan taslağı görmediklerini söyledi. Açıkçası diğer siyasi partiler ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de aynısını dile getiriyorlar.

Süreci en başından itibaren takip eden birisi olarak şahsi fikrim çay sektöründeki tüm paydaşlar başta olmak üzere siyasetçiler, sivil toplum kuruluş temsilcileri taslak bakanlığa gönderilmeden önce toplantı yapılmış olsaydı, şimdi belki de her kesimin üzerinde mutabık kaldığı bir taslak ortaya çıkmıştı. İtirazların, muhalif seslerin de şimdi önü kesilmişti.

Açıkçası kamuoyundan sakladığınız kanun taslağıyla insanların aklına birçok soru geliyor. Ne yani taslakta üreticinin aleyhinde olan maddeler mi var da bunu kamuoyu ile paylaşmadınız? Olan oldu ama bu iş daha çok uzar gider gibi geliyor bana. Bakın siz taslağı kamuoyu ile paylaşmayınca, Cumhuriyet Halk Partisi de çay kanun teklifi hazırladı, yarın öbür gün de İYİ Parti de kendi taslağını hazırlarsa buna hiç şaşırmam!

Bu iş hepten ciddiyetinden uzaklaşmaya başladı. Bunu siyasi rant malzemesinden çıkarmak gerekir.  Gelinen noktada CHP’nin hazırladığı kanun teklifini bakanlıktaki yetkililer inceleyerek üniversitenin hazırladığı taslağa ekleme yaparak ortak bir çay kanun taslağı Meclis’e sunulabilir.

Dedim ya bunu siyasi rant olayından çıkarmak gerekir.  ‘Biz yaptık, siz yapamadınız’ kavgasını bir kenara bırakarak bir an önce bu kanun Meclis’ten çıkarılmalıdır. Burada üreticinin alın teri, emeği, çilesi var.  Üreticinin üzerinden rant elde etmeye çalışmak kimseye hayır getirmez.  Bir kez olsun birlikte hareket edip artık bu kanun Meclis’te onaylansın.

Artık çay müstahsilinin daha fazla beklemeye, perişan olmaya hali kalmadı.

Çay bazı bölgelerde özel sektör temsilcileri tarafından 2.30’lara kadar inmişken emek hırsızlarının önüne set çekilmesinin zamanı geldi de geçiyor bile.  Üreticiler sizden rant kavganızı bir kenara bırakmanızı ve samimiyet istiyor. Bu kanunun ivedilikle Meclis’ten çıkmasını bekliyor. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap