SON DAKİKA
SON DAKİKA


Özel sektör denetlenmeli
27.05.2022

Destekleme bedeli ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 TL olarak açıklanan yaş çay taban fiyatının hemen ardından ÇAYKUR da kuru çaya yüzde 43,7 zam yaptığını açıklamıştı.

Bir bakıma sektörde dengeler sağlanmaya çalışılırken diğer bir taraftan emekçiler, emekliler, kıt kanaat geçinen vatandaşlar bu zam furyası karşısında ezilmeye devam ediyor.

Her neyse bu farklı bir konu, biz asıl konumuza dönecek olursak kuru çaya yeterli miktarda yapılmadığı için feryat figan eden özel sektör temsilcilerinin yüzde 43.7’lik zammın ardından artık bir bahaneleri kalmamıştır sanırım.

Zaten bazı özel sektör temsilcileri de bu zam oranı karşısında memnuniyetini dile getiriyor.

Ayrıca sektör paydaşları, ÇAYKUR’un haziran ayında da çaya en az yüzde 10-15 oranında bir zam yapacağını daha iddia ediyor.

Yine vatandaşın üzerine yük bindirilecek yani.

Bu zam kasırgasına rağmen hala 7 TL’nin altında yaş çay alan özel sektör temsilcileri daha şimdiden işe koyulmaya başladı bile.

6 TL’ye yaş çayı alıp ödemesini haziran ayının sonunda yapacak olanlar varmış.

Bakın çok açık net söylüyorum. Artık özel sektör temsilcilerinin 7 TL’nin altına yaş çayı alıp ödemesini de birkaç ay sonra yapması vicdansızlıktır, açgözlülüktür, kul hakkıdır.

Tabii ki vicdanlı davranıp üreticiyi mağdur etmeyen özel sektör temsilcilerini tenzih ediyoruz ancak fırsatçı, gözü doymayanlaradır sözümüz.

Artık daha ne istiyorsunuz, zamsa zam. Hiç mi kul hakkından korkmazsınız!

Daha kampanyanın ilk günlerinde böyle oluyorsa ilerleyen günlerde daha neler olur varın siz düşünün.

Buradan Tarım ve Orman Bakanlığına üreticiler adına bir çağrıda bulunmak istiyorum.

Yaş çay üreticisi, fırsatçılara ezdirilmesin.

Zaten bakanlıkta bekleyen çay kanun tasarısının da bu sezona yetişmesi zor görünüyor, taban fiyat uygulaması olmadığı için bu fırsatçılar bir takım aynı boş bahanelerle boş meydanda istedikleri gibi at koşturacaklar.

Onun için müstahsilin mağdur olmaması için bu özel sektör temsilcileri denetlensin, üreticinin alın terinde gözü olanların, düşük fiyata çay alanların gözünün yaşına bakılmasın.

Gerekli cezai müeyyide uygulansın. Gerekirse fabrikalarına kilit vurulsun.

Serbest piyasa denilip işin içinden çıkılmasın.

Bu işi de bakanlıktan görevli yetkililer mi yoksa ÇAYKUR’dan bir heyet mi yapar orasını bilemem ama artık bu konuda etkili bir çözüm üretilmelidir. Hem de acilen.

Yoksa 7 TL’lik yaş çaya taban fiyatın üretici de çok da bir karşılığı olmayacaktır.

Üreticiler de çayın tamamını ÇAYKUR’a satamayacağına göre mağdur olmaya devam edecek.

Bu haksızlığın önüne geçilmelidir.

Sözlerime burada sön verirken ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ hadisi şerifini de hatırlatmak isterim. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap