SON DAKİKA
SON DAKİKA


İşsizlik bölgemizin kaderi mi?
20.04.2021

Rize’de ve bölge illerindeki Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) çay fabrikalarına alınacak 300 beden işçisi için kura çekimi geçen hafta noter huzurunda gerçekleştirildi.

Kura çekimi esnasında 2 taşın birbirine yapışık olması ve numaraların okunamadığı gerekçesi ile taşlar kutuya atılmış ve yeniden kura çekimi yapılmıştı.

Bu olayın ardından sosyal medyada büyük tartışmalar yaşandı. Kuraya hile karıştırıldığı söylemleri ayyuka çıktı. Her zaman olduğu gibi ÇAYKUR hedef tahtası haline geldi.

Ardından Türkiye Noterler Birliği açıklama yaparak konunun takipçisi olduğunu aktardı.

Evet, yetkililer konunun takipçisi. Eğer kura çekiminde varsa bir sıkıntı bu ortaya çıkacaktır.

Adalet yerini bulacaktır. Bizim dikkatimizi çeken konu ise bambaşka!

O da şu: Rize’de 210 beden işçisi için 22 bin 956 kişi başvuru yaptı.

Trabzon, Artvin ve Giresun’daki çay fabrikalarındaki toplamda 90 kişilik beden işçiliği kontenjanına ise yaklaşık 10 bin kişi başvuru yapmış.

Yani 300 kişilik beden işçiliği için toplamdan 30 bine aşkın işsizimiz başvuruda bulunmuş.

İşte size acı tablo. Bilmem kimse bu korkunç manzaranın farkında mı?

Bence asıl tartışılması, kafa yorulması gereken budur.

Pandemiden dolayı zaten binlerce vatandaşımız işsiz kalıyor, bana öyle geliyor ki önümüzdeki yıl alternatif olmadığı için ÇAYKUR’a başvuracak kişilerin sayısı iki katına çıkabilir. İşler hepten sarpa sarabilir.

Evet, ÇAYKUR bölgemizin lokomotifidir, insanlarımız için ekmek teknesidir, hep birlikte sahip çıkmak zorundayız ancak binlerce insanı da sadece ÇAYKUR’a mahkum etmek de neyin nesi?

Bu işsizliği ortadan kaldırmak için ÇAYKUR’a alternatif olacak sektörlerin açılması için neden kimse ön ayak olmaz? Bunun için kafa yoracak idareci, siyasetçi yok mu?

Lojistik merkezin yapılması önemli bir atılım anacak orası liman mı yoksa lojistik üs mü olacak tartışmaları daha şimdiden yapılıyor.

Umarız korktuğumuz başımıza gelmez ve doğru planlama ile yatırım hayata geçirilir.

Denilebilir ki var mı bir öneri diye? Mesela denizimiz var. Avlanma haricinde denizimizden tam manasıyla faydalanabildiğimizi kim söyleyebilir?

Balık kafesçiliğini geliştirebilsek hem ihracat yapsak hem de istihdama katkı versek güzel olmaz mı?

Ne tuhaftır ki böyle bir imkana sahip olmamıza rağmen bu konuda tam manasıyla bir atılım yapamadık.

Ayrıca bütün işsiz vatandaşlarımızı devlet kademelerine yerleştiremeyeceğimize göre iş insanları da bölge illerimizde yatırıma teşvik edilmelidir.

Önlerini açmak gerek. Bölgeye faydalı olacak, istihdama katkı verecek yatırımlar özel sektör eliyle hayata geçirilmelidir.

Eğer işsizliği önlemek adına gerekli adımlar atılmayıp hala günü kurtarmak adına işler yapılmaya devam ederse bölgemizin insanını karanlık günler beklemektedir.

Bizden söylemesi!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap