SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çayda yüksek fiyat memnun eder mi?
7.05.2021

Yaş çay sezonuna sayılı günler kala bölgede yaş çaya verilecek fiyat da merakla bekleniyor. Bu merakla birlikte taban fiyat konusunda başta ziraat odaları olmak üzere çay dernekleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve siyasiler de önerilerini tek tek açıkladılar. Kimisi taban fiyat 7.5 TL önerisinde bulunurken kimisi de 4.40 TL olması gerektiğini dile getirdi. Gönül ister ki yaş çaya yüksek bir fiyat verilsin, üreticilerimiz tam olarak alın terinin hakkını alsın. Ancak meseleye bir de farklı bir açıdan bakmak gerekirse açıkçası yaş çaya 7 TL de veya 10 TL de verilse değişen çok fazla bir şey olmayacak.

Şöyle ki çay sektöründe piyasa şartları düzeltilmedikçe üretici yine memnun olmayacak, istediğini tam olarak yine alamayacak. Özel sektörün durumu zaten ortada, mevcut piyasa şartlarında özel sektör temsilcileri, yaş çayı taban fiyatın altında almaya devam edecek. Öne sürdükleri sebepler de kuru çaya istenilen zammın yapılmaması ve içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik koşullar. İşte bundan dolayı devletimiz, yüksek bir fiyat verse dahi üretici yine istediğini alamayacaktır. Çay müstahsili de çayının belli bir bölümünü Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satabildiğinden yine özel sektöre gebe kalacak. Binbir zahmetle topladığı çayını denize dökmemek için mecburen çayını özel sektöre taban fiyatın altında satmaya razı gelecek. Ayrıca şu anda kanun boşluğundan dolayı özel sektör istediği fiyattan üreticinin çayını alabilecek.

En önemli husus da bu zaten. Yani burada ortaya çıkan tablo şu olacak. Yaş çaya yüksek fiyat verildiği takdirde çayını ÇAYKUR’a satabilenler karlı çıkacak, özel sektöre satanlar ise çok fazla kar elde edemeyecek. Emeğinin karşılığını tam manasıyla alamayacak. Bu yüzden çay sektöründe tüm tarafların kazanması için çaydaki piyasa şartları düzeltilmeli, özel sektörün de sıkıntılarına kulak verilmeli, kuru çaya vatandaşın belini çok da bükmeyecek şekilde bir zam yapılmalı. Özel sektörün bahanesi ortadan kaldırılmalı. Belki o zaman üretici istediğini alabilir. Yoksa diğer türlü boşa kürek çekmeye, her yıl aynı şeyleri konuşmaya devam ederiz. Umarım hem ÇAYKUR hem üreticiler hem de özel sektör temsilcilerinin memnun olabileceği bir çay kanunu Meclis’ten geçer de yıllardır temcit pilavı gibi konuştuğumuz sorunlar, sıkıntılar da son bulur. Herkes rahata kavuşur.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap