SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çayda destekleme primleri artar mı?
21.05.2021

Yaş çay taban fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 kuruşluk destekleme bedeli ile birlikte 4 TL olarak açıklandı. Açıklanan fiyat, ziraat odalarını, çay derneklerini ve üreticileri ikiye böldü. Kimisi fiyattan memnun olurken kimisi ise memnuniyetsizliğini dile getirdi.  Genel olarak beklenti en az 4.5-5 TL’lik fiyat verilmesi yönündeydi. En çok şikayet edilen konulardan bir tanesi de destekleme fiyatına yaklaşık 6 yıldır zam yapılmaması. Ayrıca gübre fiyatının da yüzde 30 oranında zamlanmasıyla birlikte bölgemizin çay üreticilerinde yüksek fiyat beklentisi ortaya çıkmıştı.

Açıkçası haksız da sayılmazlar. Gübrenin zamlanması, destekleme primlerinin artırılmaması üreticilerin belini büküyor. En azından destekleme primleri de artırılmış olsaydı üreticiler rahat bir nefes alabilirdi. İlerleyen günlerde destekleme primlerinin artırılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bir hamle gelir mi bekleyip göreceğiz. Özellikle Rize’de ziraat odaları bu konuda bir çalışma içerisindeler, taleplerini bakanlığa iletmek için harekete geçtiler. Pandemi şartlarından ötürü her şey zamlanmışken çay üreticisinin ekonomik anlamda biraz daha rahat edebilmesi için gerekli adımların atılmasını umut ediyoruz. Ancak özel sektörün de talepleri de var.  Onlar da kuru çaya zam yapılmasını aksi takdirde zarar ettiklerini söylüyorlar.

Şu bir gerçek ki kuru çaya zam yapılmaması halinde özel sektörün her yıl olduğu gibi bu yıl da taban fiyatın altında çay alacağı kaçınılmaz. Çay sektöründe dengenin sağlanması kanaatindeyim. Aksi takdirde özel sektör temsilcileri, yine birtakım bahanelerle çay müstahsilinden düşük fiyata çay almaya devam edecektir. Aslında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde hazırlanarak geçtiğimiz günlerde bakanlığa gönderilen çay kanun taslağı için geç kalınmasıydı ve kanun Meclis’te onaylansaydı şimdi üreticiler de özel sektör temsilcileri de rahat edecekti. Çay kanununun bu yıla yetişmeyeceğini daha önce de söylemiştik.  Gidişata göre yetişmesi çok da mümkün görünmüyor. Bu yıldan da iş işten geçti. Umarım yanılan biz oluruz. Dileğimiz bakanlığın masasında olan taslaktaki eksiklikler bir an önce giderilir de önümüzdeki sezona çay kanunu çıkartılır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap