SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bloklar tamam diğerleri ne olacak?
9.03.2021

 
Rize’de 1970'li yıllarda deniz dolgusu üzerine yapılan, şehrin ticaretinin yüzde 30'unun gerçekleştiği ve korozyon nedeniyle tehlike arz eden belediye bloklarının yıkım çalışmaları son sürat devam ediyor.
Yıkım çalışmaları esnasında bir kez daha gördük ki resmen felaketin eşiğinden dönülmüş. Bu zamana kadar Allah korumuş. Korozyon nedeniyle bloklar adeta çürüdü, yapılan incelemelerde de mühendislik hataları da fazlasıyla ortaya çıktı.

Bu korkunç görüntüler daha önce uzmanların yaptığı uyarıların haklılığını bir kez daha ortaya koydu.  Çok şükür ki büyük bir felaket yaşanmadan Rize Belediye Başkanı Sayın Rahmi Metin neşteri vurdu.  Sayın Metin’e, Rize milletvekillerine, emeği geçen herkese ne kadar teşekkür etsek azdır.

Metin imkansız, hayal denilen projeyi başlattı. Ve acı olayların yaşanmaması için tedbirini aldı. Ortaya çıkan görüntülere bakılırsa aslında çok geç bile kalınmıştı. Neyse ki esnafımızın sağduyulu yaklaşımı ile işler hızlandırıldı.

Bu konuda çalışmaları hızlandıran esnafımıza teşekkür ediyoruz.  Başkan Metin, açıkçası zor bir işi başardı.

Nasıl ki merhum siyasetçi Rize’mizin kıymetli büyüğü, belediye başkanı Ekrem Orhon denizi doldurarak 'Denizi kara, karayı para' yapan başkan olarak anılıyorsa Sayın Rahmi Metin de riski ortadan kaldıran başkan olarak ilerleyen yıllarda anılacaktır. Herkes ondan övgüyle bahsedecektir.

Dileğimiz o ki TOKİ ile birlikte yürütülen proje kapsamında modern konut ve iş yerlerinin yapımı en kısa sürede tamamlanır. Ancak şunu da vurgulamamız gerekir ki blokların yıkılmasıyla işler Rize’de bitmiyor. Şahıs binalarının da risk oluşturduğu yönünde çokça şikayet alıyoruz. Şehir merkezinde de bu binalardan fazlasıyla var. Riskli şahıs binalarının da ivedilikle incelenmesi gerekiyor. Eğer raporlarda yıkılması gerekiyorsa o binaların da acilen yıkılması lazım.  Bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı.

Elbette felaket tellallığı yapmak istemeyiz fakat görüntü ortada.  Sonradan eyvah dememek için gereken yapılsın. Zaten Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Murat Yazıcı da aylar öncesinden bu konuya dikkat çekmiş, hem bazı şahıs binalarının hem de bazı kamu binalarının incelenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Umarım tıpkı bloklarda olduğu gibi şahsa ait risk altındaki yapılarda da aynı hassasiyet gösterilir.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap