SON DAKİKA
SON DAKİKA


Atı Alan Üsküdar’ı Geçti Bile!
17.09.2021

Rize İyidere’de yapım çalışmalarına devam edilen 13 milyon ton kapasiteli lojistik liman projesi tüm hızıyla devam ediyor.

Eğer amacına uygun yapıldığı takdirde projenin yıllık gayri safi yurtiçi hasılaya etkisinin 192 milyon dolar, üretime katkısının ise 428 milyon dolar olacağı söyleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, birkaç ay önce böyle açıklamıştı.

Başta Rize ve bölgemiz olmak ülkemizin ekonomisine büyük katkılar verecek olan projeye Rize’de karşı çıkan kişiler olduğunu sanmıyorum.

İkizdere’de taş alınmasına karşı çıkan Rize’deki bazı vatandaşlarımızı, siyasileri ve sivil toplum kuruluş temsilcilerini ayrı tutmakla birlikte dışarıdan gelen bazı provokatörler dev projenin önüne taş koymaya çalıştı ama başaramadılar.

Çalışmalar devam ediyor.

Ancak Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İskencedere Vadisi’nde açılmak istenen taş ocağına karşı Rize İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucunda bilirkişi heyeti keşif yaptı.

30 gün içerisinde rapor hazırlanacak.

Fakat, mahkeme süreci devam ederken çalışmalar hala devam ediyorsa pek de bir anlamı olmayacak.

Açıkçası, atı alan Üsküdar’ı geçti.

Giden gitmiş, bu açılan dava tahrip edilen doğayı geriye getirmeyecek. Kaldı ki 30 gün içerisinde de çalışmalara durmadan devam edileceği söyleniyor.  Mahkeme sonucu şikayetçi vatandaşların ve siyasilerin lehine sonuçlansa ne olacak? Belki mağdur olan bazı vatandaşlara tazminat ödenir, başka da bir şey olmaz. İkizdere’den, İyidere’ye taş taşınmaya devam edecek.

İskencedere Vadisi’nden İyidere’ye taş taşınmaya başlamadan önce keşif yapılsaydı belki o zaman bir anlamı olurdu. Ancak şu anda çok geç, iş işten çoktan geçti. Bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim, elbette doğa tahrip edilmesin lakin böylesine mega projelerin hayata geçirilmesi de elzemdir.

Eğer istihdam kapısı istiyorsak, bölgede üretimin artmasını istiyorsak böylesine devasa projelere fazlasıyla ihtiyaç vardır.

Sahiplenmek gerekir, yukarıda da belirttiğim gibi zaten Rize dışından gelen provokatörler dışında Rize’de projenin önünü kimse kesmeye çalışmıyor.  Gönül isterdi ki doğaya zarar verilmeden bu tür projeler hayata geçirilse, imkanlar dahilinde daha farklı çözümler üretilseydi ama olmadı.

Bu arada İskencedere Vadisi’nde taş alınan bölgenin fidanlar dikilerek ağaçlandırılacağı yetkililerce defalarca ifade edildi. Biz de bunun takipçisiyiz, bu da böyle biline…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap