SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sorumluluğu Sorgulamak
22.10.2023

Bu sabah uyandığımda, ilk yapılacaklar listemde, kıymetli Mehmet Dülger Beyi aramak vardı. Çünkü dün Mehmet Bey’in doğum günüydü ve ben kendisini aramayı unutmuştum.

Ülkemizde nadir olan bir özellik var, o da nezaket sahibi olabilmektir. Mehmet Bey, çok nazik ve nezaket sahibi bir insandır. Kendi değimiyle, elma ve alma demeyi nerede kullanacağını bilen nadir bir insandır.

Mehmet Bey, sadece nezaket sahibi bir insan değil elbet, demokrat, Atatürk Devrimlerinin savunucusu, tecrübeli bir politikacı, müziği iyi bilen, sanattan anlayan, kültürlü, iyi bir dinleyici, sanat tarihi ve şehircilik konusunda bilgisi olan, okuyan ve yazan ülkemizin en önemli entelektüel isimlerinden biridir.

Kendisini aradığımda “Mutlu yıllar Mehmet Bey “dedim ve tam 42 dakika Türk siyasetinden, Türk dış Siyasetine ve son okuduğumuz kitaplara kadar neler neler konuştuk. Mehmet Bey’le her konuştuğumda, süre tutarım, bir ansiklopediyi dolduracak bilgileri, bana kaç dakikada aktardığını öğrenmek için.

Mehmet Dülger Bey’le her konuşmamızın ardından, fikir sahibi olurum. ”Havva Hanım sorumluluğu sorgulamak ahlak işidir “ dedi. Ne kadar önemli bir cümle değil mi? Yapmak zorunda kaldığımız görevlerimiz için hesap vermek. Etik olmak. Bugün bu konu herkes için başlı başına en önemli görev olmalıdır. Doktorundan- Avukatına, Siyasetçisinden-Gazetecisine, Muhasebecisinden- Öğretmenine…

Havva Hanım Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’ya Cumhuriyeti kurmaya giderken, arabasının lastiğinin içi olmadığı halde, lastiğin içine paçavralar doldurup o şekilde yoluna devam eden ve acıktığında ise bir cebinde beyaz leblebi, diğer cebinde kuru üzüm yiyerek derdi yemek olmadan, sadece Milletinin ve Devletinin geleceğini düşünerek, cumhuriyeti kuran kişidir. Bugün Cumhuriyetin 100. Yılında kutlama yapılmayacağından bahsediyoruz.” İşte o yüzden sorumluluklarımızı sorgulamak ahlak işidir.

Mehmet Bey’le her konuşmamdan sonra “iyinin, güzelin, doğrunun ve en önemlisi de gerçeği söyleyenlerin yanında durmaktan başka çaremiz yok” diye düşünürüm. Çünkü ancak o zaman gelişmişlikten, özgürlükten, demokrasiden söz edebiliriz. Evet elbette toplumda bazı insanlar, her şeye rağmen gelişiyor.  Hatalardan ders çıkarıyor, öyle ya da böyle ileriye bakıyor. Ama yeterli mi?

Bazen düşünüyorum da sanki bekasını az gelişmişte gören insanlardan, doğruyu, iyiyi ve güzeli yapacaklarını beklemek ne kadar doğru olabilir ki?

Evet Mehmet Bey’den, siyaset adına bugün, yine çok şey öğrendim. Çok şanslıyım.

“Siyaset önce fikir, sonra hizmettir” Sanki sanattan bahseder gibi değil mi? Sanki bir eserin yaratıcılığından bahseder gibi.

Siyaset güç makamı değildir, aslında asla makam değildir. Çok yabancı geldi değil mi bu düşünce? Oysa siyaset, bu günlerde bazıları için, kısa yoldan, nasıl voliyi vururum derdine düşmektir. Siyaset sahibi insanlar, işlerini daha da genişletmenin hevesi ile, siyasete atılıyor. Doktorsa yeni hastanelerinin derdine düşüyor, Turizmci ise oteller zincirinin derdinde oluyor.

Son önemli, bir not daha “Özgürlük ve sorumluluk uçurtma ve kuyruğu gibidir. Uçurtma nereye giderse, kuyruğu da oraya gider” Özgürlük kendi istediğimizi yapabilmekse, uçurtma gibi kendi başımıza uçmayı becerebilmektir aynı zamanda.

Evet bugün size Mehmet Dülger Bey’in siyasetine dair, bazı notlar iletmeye çalıştım.

Tarihi tecrübelerden nasibini almış bu entelektüel insan, çok görmüş, çok okumuş, fikri, zikri olan bir değerdir.  Bize tarihi doğru okuyabilmemizi sağlayan bu insanları, daha çok görme şansımız olmalı ve dinleyebilmeliyiz. Yaşadığımız trajediler, tekrarlanan hatalar tarihin doğru okunmaması ve unutmamızla alakalı değil midir?

Teşekkürler Mehmet Dülger Bey. İyi ki varsınız. Nice mutlu yıllarınız olsun.

MEHMET DÜLGER

Cenevre Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Sonrasında ise Paris Şehircilik Enstitüsünde şehircilik konusunda lisans yaptı. DPT uzmanlığı, Müsteşar Müşavirliği, Başbakanlık Başmüşavirliği, Tercüman Gazetesi Genel Müdürlüğü, Galatasaray Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi, SIA (İsviçre Mimar ve Mühendisler Odası) üyeliği, TURKAB kurucusu, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi Kurucu üyesi, 22. Dönem Antalya Milletvekilliği ile TBMM Dış ilişkiler Komisyonu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Mehmet Dülger evli, bir kız çocuk babası ve bir torunu vardır.  Mehmet Dülger Bey’in babası Trabzon Yomra’lıdır.

 

 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap