SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kur fırsatçıları
12.10.2018

Ülkemiz aylardır ekonomik saldırı altında... Bunun birçok nedeni var. En önemli neden, Türkiye'nin milli çıkarlarına ters düşen yaptırımlara karşı boyun eğmeyip tavrını net ortaya koyması! Dolar, euro yükselmeye başlayınca doğal olarak tüm halkın ilgisi ekonomi oldu. Herkes aylardır gelişmeleri ilgiyle ve kaygıyla izliyordu. Bazıları ''Bana ne, dolar ve euro ile işim olmaz, olanlar düşünsün'' diyordu. Hiç de öyle olmadı. Bir ülkedeki ekonomik dalgalanma herkesi ilgilendirir. Her sektör birbirine zincirleme bağlıdır. Bu durumu fırsat bilen bazı uyanık firmalar; raflarda bulunan elindeki malın fiyatını neredeyse iki katına çıkarıp, üzerine iki etiket yapıştırdılar. Daha sonra domino etkisi gibi her sektör yapmaya başladı.

Özellikle market alışverişinde ilginç olaylar yaşadık. Bazen de ürünlerin bazılarına ikinci etiketi yapıştırmayı unuttular, yan yana aynı iki ürün, biri diğerinin neredeyse iki katı pahalı... Niye böyle olduğunu sorduğumuzda; 'Etiket yapıştırmayı unutmuşuz', 'Gözden kaçmış' veya 'Diğer ürün depomuzdan pahalı geldi' diyenlere rastladık. Bir de fiyatı iki katına çıkarıp, pahalı fiyat üzerinden lütufta bulunup indirim yapanlar var. Güzel ülkemde, güler misin ağlar mısın? Bu durum sadece raflardaki hazır gıdalar, şarküteri, et, balık vs. değil, çok ilginçtir ki meyve sebzede bile yaşandı. Biz Finlandiya, Norveç'te değil, her mevsimin yaşandığı, bolluk bereket dolu muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz. Yaz sonu Ağustos-Eylül-Ekim ayları bahçelerde ürünlerin en bol olduğu, bahçe, bağ bozumu hasadının yapıldığı en bereketli aylardır. Ama yerli ürünlerin bile fiyatını iki katına çıkardılar. Niye böyle zamlandığını sorunca 'Dolar, euro arttı' diyorlar. Tabi siz köylüden, üreticiden dolar, euro ile alıyordunuz değil mi? Değişik sektörlerde birçok firma, kur kaynaklı gelişmeleri fırsat bilerek, raflarındaki ürünlere zam yaparken, mallarını depolardan çıkarmayıp stokladı, depolardaki mallara da zam yaptılar. Neymiş o malı aynı fiyata tekrar deposuna koyamazmış. Bu kadar fırsatçılık olur mu? Halkın alım gücü aynı kaldı ama fiyatlar neredeyse iki katı pahalı oldu, doğal olarak vatandaşımız buna tepkisini gösterdi.

Bu ülke dıştan gelen ekonomik saldırılarla mı uğraşsın, içerideki fırsatçılarla mı? Bir yanda açıktan düşmanlık yapan dış güçler, diğer yanda "Ben milliyim, yerliyim" diyen ekonomik kriz dalgası oluşturan fırsatçılar... Aslında vatandaşın isteği tüm ürünlerin etiket fiyatlarının kur yükselişinden önceki gerçek rakamlarına döndürülmesidir. Devletimiz vatandaşın sesine kulak verdi. İki hafta önce, doların artışını fırsat bilerek dolarla işi olmadığı halde ürünlerine zam yapan şirketlere denetim yapılıp, para cezası kesilmesi için kararnameyi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan imzaladı ve yasa yürürlüğe girdi. Şimdi de İçişleri Bakanlığımız, 81 ilin valisine stokçuluk yapanlar ve fahiş fiyat uygulayanlarla ilgili talimat verdi. Buna göre, stokçuluk yapan ve fahiş fiyat uygulayanlara ilgili kanun maddesince adli ve idari işlemler uygulanacak. Bu fiyat dalgalanmalarından dolayı alışverişe korkuyla giden vatandaşımız nihayet rahat bir nefes alacak.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap