SON DAKİKA
SON DAKİKA


''İmar barışı''
19.10.2018

Türkiye'deki 26 milyon konutun 13 milyonunu ilgilendiren ve ''31.12.2017 Tarihinden Önce Yapılan Binaları'' kapsayan İmar Barışı için başvurular 8 Haziran'da başladı, 31 Ekim'de sona erecek. Ruhsatsız yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, iskan alamamış ya da iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapıları kapsayan imar affına son başvurular için iki hafta kaldı. Bu arada İmar Barışı bedel ödemeleri 31 Aralık’ta sona erecek.

İmar Barışı düzenlemesiyle birlikte Türkiye genelinde,bunu fırsat bilen bazı çıkarcılar,haksız kazanç gurupları da ortaya çıktı. Bazı emlakçıların,büroların yada iş takipçilerinin bu süreçte yapılması gereken işlemleri tamamlamak vaadiyle vatandaştan para talep ettiğine dair konular ve şikayetler basında da yer aldı.

İmar affından yararlanmak isteyen vatandaşlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde veya Belediyelerde kurulan masalardan bilgi alabiliyorlar. Vatandaşlar, emlak rayiç değerine göre yapı kayıt belgesine 2 bin 500, 3 bin veya 4 bin lira ödüyorlar. Bunun dışında sözlü olarak kendilerinden para isteyen şahıslara hiçbir bedel ödemelerine gerek yok. Bazı uyanıklar bu işlem için ek olarak, bu kadar ücreti vatandaştan talep edebiliyorlar. Yapıların türüne, konusuna ve metrekaresine göre istenilen bilgiler sisteme yüklendikten sonra süreç e-devlet üzerinden hızla ilerliyor. Vatandaşların bina için ayrıca ödeyecekleri miktarın bilgileri sistemden veriliyor.

İmar Barışı için vatandaşlardan ciddi bir talep olunca, Devlet de vatandaşına ciddi bir adım attı. Türkiye genelinde bu konuyu tabiki suistimal edenler de oldu. İmar Barışı bazı Belediyelerdeki konuyla ilgili birimlerin kolayına geldi...İmar Barışı düzenlemesinin başlamasıyla birlikte, evi yada binasıyla ilgili İmar Mevzuatına göre çözülemeyecek konusu olanların yanı sıra, çözülebilir konuları olan vatandaşları da imar barışına yönlendirdiler. Ayrıca devlete, kamuya ait olan yerlere yapılan, problem teşkil eden yerler için, ''vatandaşa yardımcı olup buralarla ilgili çözüm bulmak'' yerine, vatandaşlara İmar Barışını adres gösterdiler.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum iki ay önce; ''Vatandaşları, imar barışını fırsat bilip kaçak bina yada eklenti yapmamaları konusunda ve belediye başkanlarını, buna müsade etmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Bunları yapanlar ve izin verenler hakkında Bakanlık olarak yapılması gereken neyse bunları süreç içinde yapacaklarını söylemişti.'' Vatandaşlarımız ve Belediyeler dikkatli olup bu bilgilere göre hareket etsinler. Bu süreç bittiğinde Uydu Fotoğrafları incelendiğinde hepsi ortaya çıkacaktır. ''İmar Barışı; yeni bina yapma kanunu

değildir, 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendirmektedir.''

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap