SON DAKİKA
SON DAKİKA


"Hayde Horona"
1.08.2019

Bugün Trabzon Büyükşehir Belediyesinin; Kültür Bakanlığı, Valilik, Ortahisar Belediyesi destekleriyle, kültürel ve sosyal etkinliklere yönelik projeler kapsamında, ''9 Ülke El Ele Hayde Horona'' sloganıyla düzenlediği, 4 gün sürecek olan Horon Festivali başlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nu, paydaşların desteğiyle Trabzon’da Uluslararası Horon Festivali başlattığı için tebrik ederiz.

 Ortahisar Meclis Üyeliği görevim süresince sohbetlerimizde, Trabzon'da mutlaka Horon Festivali yapılması, böyle bir etkinliğin başlatılması gerektiğini söyledim. Geçen yıl milletvekili aday adaylığımda ilçe başkanı arkadaşlarımızla sohbet ederken, Trabzon'un dünyaya açılmasını ve turizme katkı sağlayacak kültürel projelerin hayata geçirilmesi ve öncelikle Trabzon'un binlerce yıllık kültürü olan ''Horon Festivali'' yapılması gerektiğini söylediğimde, bir ilçe başkanımız güldü, dalga geçer bir edayla; ''Bırak Hatice Hanım, bizim ne işimiz var horonla, oyunla, bize horon oyun ters, biz böyle şeyler istemeyiz'' demişti. Hepimiz bu cevaba çok şaşırmıştık.

Gün oldu devran döndü, benim savunduğum projelerden birinin gerçekleştiğini duyduğumda sevindim, nihayet dedim; Trabzon'un ''Kültür Şehri, Horon Şehri'' olarak dünyaya açılması, bizimle aynı şeyleri düşünenlerin olması ve bu projenin hayata geçirilmesi güzel bir duygu... Emeği geçen herkesi tebrik ederiz. Biz fikrimizi söylediğimizde burun kıvıranlar, şimdi şekilsellik üzerinden siyasetin önemli olmadığını, kısa vadede prim yapıp, uzun vadede işe yaramayacağını, gün olup devran dönüp bir gün her şeyin aslına rücu edeceğini görmüştür.

Anadolu coğrafyasında, 4000 yıllık kadim şehir Trabzon'da, medeniyetler arasında etkileşim olmuş ve bunun sonucunda, bizim binlerce yıllık süregelen gelenek ve göreneklerimiz oluşmuştur. Bunları başka akımlara kapılıp, şekilsel davranışlarla yok sayamazsınız veya bir anda yok edemezsiniz. Çünkü bu coğrafyanın kendi içinden kendi özünden gelen bir kültür olan, kemençe ve horon Trabzon'la bir bütündür. Bu coğrafyanın kültürüyle büyüyen, yaşayan herkes kemençe ezgilerini duyduğu anda onun ritmine kendini kaptırıp oynamaya başlar, en mutlu anlarını kemençe ve horonla kutlar. Veya kemençe hüzünlü çalıyorsa içindeki dertlerini, hasretlerini, hüzünlerini o ezgilerde yaşar.

Horon ve kemençe bu coğrafyanın kültürel bir gelenek ve göreneğidir. Ve horon Trabzon'un kendisidir. Horon oynamak da ayıp değil, horon oynayanları ayıplamak da doğru bir davranış değil. Kişi inancını yaşarken, kültürünü de yaşayabilir. Bunun yadırganacak veya şekilselliğe dökülecek, din ve inançla ilgili bir yanı yoktur. Bu arada yeri gelmişken belirtelim; kulun kula kulluk borcu yok, kulun Allah'a kulluk borcu vardır. Herkes kendi dini görevlerini, kendince yerine getirmeye çalışır. Bunun başka bir kulun gözünde terazisi olamaz, Allah katında terazisi olur. Ya da giydiği bir kıyafet veya taktığı bir aksesuarla kişi kendini başkalarından dindar veya üstün göremez. Kimin ne olduğunu, kalbini sadece Allah bilir.

Trabzon halkı; Türk, Müslüman, gelenek ve göreneklerine bağlı, bayrağına bağlı, devletine bağlı, bu ülkenin tüm değerlerine ve milletimizin değerlerine bağlı vatanseverlerdir. Horonu çok iyi oynadıkları için başka ayak oyunlarına da gelmezler.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap