SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tedbirsizlik de bir sabotajdır
7.07.2020

Ülke olarak başımıza gelen onca hadiseden ders çıkarmak yerine, hep aynı hataya düşmeyi tercih ediyoruz. 2014 yılında Soma’da yaşanan faciada 301 maden işçimiz hayatını kaybetti, onlarca ocağa ateş düştü. Facianın perde arkasından zorlaştırılan çalışma koşulları, denetimsizlik, vurdum duymazlık çıktı. Maalesef, denetleme mekanizmaları kraldan çok kralcı olduğu için, iş kazaların önüne bir türlü geçemez olduk. Diyebilirim ki, Soma neyse, Sakarya’nın Hendek ilçesinde yaşanan da odur!

Zorlu çalışma koşulları, denetimsizlik ve tedbirsizlik. 6 işçinin can verdiği onlarcasının da yaralandığı patlamanın ardından yapılan incelemede ‘Sabotaj’ izine rastlanmadığı açıklandı. Bana göre tedbir almamak, 110 ton patlayıcının olduğu bir havai fişek fabrikasını sık sık denetlememekte SABOTAJ’ın ta kendisidir!

**

Patlamadan yaralı kurtulan işçi yaşananları şöyle anlatıyor; “Mallar ısındı. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler…” İşte uyarılara kulak asmayanlar, ‘Ben bilirim, ben yaparım’ tavrı takınanlar, ölümlere de sebep olanlardır. 

***

BU SÖZLER DE ÇOK KONUŞULUR: “ANCAK MUHTAÇ OLANLAR GİDER!..”

Patlamada eşi Havva Çelik'i kaybeden, fabrikanın eski işçilerinden Salih Çelik, fabrikada sigara içildiğini ve bunu şikayet ettiği için işinin dördüncü ayında işten çıkarıldığını söyledi. Çelik, "Burada genç çalışmıyor çünkü tedbir yok. Oraya ancak muhtaç olan biri gider. Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı. Her patladığından sonra isim değiştirilerek yeniden kurulmaz ki. Neden incelemiyorsunuz…” diye isyan etti. İşte bu sözler, tedbirsizliğin belgesi, sabotajın ta kendisi, muhtaç olandan kanının son damlasına kadar faydalanmanın acı bir fotoğrafıdır!..

**

 “1 ADET MASKE SATIŞI YOK EN AZ 5 ADET ALACAKSINIZ!”

Salgın süreci başlangıcında 5 TL olarak belirlenen cerrahi maske fiyatı, hükümetin hamlesiyle aşağı çekilmiş ‘TAVAN’ fiyatı 1 TL olarak belirlenmişti. Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da bulunan eczanelerden birinde ‘1 adet’ maskenin fiyatını sorduk. Cevap ise: ‘1 adet maske satışımız yok, en az 5 adet alabiliyorsunuz’ oldu! Bu satış sitili Eczacılar Odası’nın kararı mı, yoksa eczacının mı?

Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda ciddi denetimleri var…

Bu satış şekli bakanlığın önerdiği genelgeye uygun mu?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap