SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korona mücadelesinin resmi
12.04.2020

Koronavirüs sebebiyle her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Önceki gün de ani bir kararla 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Karar alındı ama ne belediye başkanlarının haberi var, ne ilgili kurum müdürlerinin. Hiçbir önlem ve öngörü hesap edilmeden alınan bu karar insan kalabalığının en aza indirilmeye çalışıldığı bu dönemde çok tersi bir etki yaparak yurttaşların gıda temini için marketlere fırınlara doluşmasına sebep oldu. İlerleyen saatlerde fırınların açık olacağı bilgisi verildi ama o saate kadar olanlar oldu. Sosyal izolasyon ve ‘evde kal’ çağrılarının öneminin her geçen gün arttığı bu dönemde bu beceriksiz karar sonrası ne evde kalan oldu ne de sosyal izolasyona uyan. Yaşanan manzaraların önümüzdeki günlerde vaka sayısına etki etmesi ne yazık ki muhtemel gözüküyor. Bu ülkenin hafızasında 12 Mart var, 12 Eylül var. Aniden ilan edilen bu yasak tabiî ki o dönemleri akla getirecek ve vatandaşlar doğal olarak telaşa kapılacaklardır.

Bu kararı alanlar insanların sokağa döküleceğini de hesap edebilmeli ve buna göre önlemlerini almalıydı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr.Tevfik Özlü de iki saat kala duyurulan sokağa çıkma yasağı sonucu binlerce insanın marketlere akın etmesinin bir kırılma noktası olabileceğini belirterek tedbirsiz alınan bu kararın korkunç bir bulaşıya neden olabileceğini vurguladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de alınan kararla ilgili, “Zamanlaması iyi yapılmayan ve yurttaşlara güven vermeyen adımların vereceği zarar, beklenen yarardan fazla olabilir” açıklamasında bulundu. İşin ehli kişi ve kurumların görüşleri bu doğrultudayken bu karar kimlerin bilgisi ışığında alındı? Bu hesapsızlığın nedeni de Türkiye’yi yıllardır geriye götüren liyakatten uzaklaşma ve kişiye göre kadro anlayışıdır. Ülkenin tek gündemi olan salgınla mücadelede karar alan mekanizmaların hesapsızlığı bu işte liyakatsiz oluşlarını gösteriyor. Yani 10 Nisan gecesi gördüğümüz manzaralar aslında 18 yıllık bir yönetim anlayışının resmiydi. Virüs temizlense de bu ‘ben bilirim’ zihniyeti temizlenmeden geleceğimizin bu hesapsızlıklardan kurtulması mümkün gözükmüyor. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap