SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yeşilay Haftasını Kutluyoruz
5.03.2023

Yeşilay 5 Mart 1920’de İstanbul’da psikiyatrist Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kuruldu.

Yeşilay 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul limanına gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onların zehirlenmesine, işgale karşı direnişi kırarak özgürlüklerine ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislamı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman 5 Mart 1920’de İstanbul’da ‘’Hilal-i Ahder’’adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1-7 Mart tarihleri ülkemizde ‘’Yeşilay Haftası’’ olarak kutlanmaktadır.

Hilal-i Ahder’’ ismi daha sonra yeşil hilal ve ‘’yeşilay’’ olarak değiştirilmiştir.1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı İsmet İnönü’nün başkanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a ‘’kamuya yararlı dernek’’ statüsü verilmiştir.

Yeşilay’ın ilk kuruluş amacı alkol bağımlılığıyla mücadele içindi. Yıllar geçtikçe Yeşilay çalışma alanlarına sigara uyuşturucu madde, teknoloji bağımlılığını da ekledi. Bağımlılık alanlarını da  önleme, koruma çalışmaları yapılıyor, projeler üretip uygulanıyor, bunun yanı sıra bağımlıları hayata kazandırmak için rehabilitasyon desteği veriyor.

Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur.

Yeşilay haftası boyunca öğrendiklerimizi yaşam boyu unutmamamız  ve uygulamamız gereklidir. Çevrenizde bu maddeleri kullanan ve bizim de kullanmamızı isteyen kötü niyetli kişiler olabilir. Ancak biz kötülüklerin anası olan uyuşturucu ve alkollü içkilerden uzak durmalıyız.

İyi hafta sonları

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap