SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon'un Kurtuluş'u
28.02.2021

Geçen bir kurtuluş gününü bir hatırlayalım ki bu vatanın nasıl kurtulduğunu görelim. Buradaki insanlarımız ne sıkıntılar yaşamıştır.

Osmanlı’nın çöküşünden sonra Trabzon 1916 yılında Rus işgaline uğramış ve üç yıl boyunca Rus devletinin baskısı altında yaşamıştır.

1917 yılında Rusya’da Bolşevik ihtilali olunca Rus ordusunda büyük bir panik başlamış ve geri çekilmek zorunda kalan Ruslarla 18 Aralık 1917’de Erzincan anlaşması yapılmıştır. Bu anlaşmaya Ermeniler uyumadı ve Türkler aleyhinde katliamlara giriştiler. 11 Şubat 1918’de Trabzon’da Albay Hamdi Bey (Pirselimoğlu) komutasındaki ordu Trabzon üzerinden yola çıktı.

Bölgedeki çeteleri temizleyerek ilerleyen birliklerimiz 14 Şubat 1918’de Vakfıkebir’e, 8 Şubat 1918’de Akçaabat’a girdi. Birkaç gün içinde çevreyi düşmanlardan temizleyen birliklerimiz daha sonra 24 Şubat 1918’de Trabzon’a girdi.

Trabzon ve Trabzonlunun 3 yıla yaklaşan esaret ve muhacirlik çilesi de sona erdi.

Bugün 103. yıl dönümünü idrak ettiğimiz Trabzon’un kurtuluşu etkinliklerinin amacı geçmişi yeniden yaşamak değil sadece unutulmamasını sağlamaktır.

Bu durumu devletimizin kurucusu Atatürk “Yurtta sulh cihanda sulh” sözüyle bize miras bırakmıştır.

Bu duygu ve temenniler içinde bu toprakları bize vatan olarak bırakanları rahmetle anmak ve bıraktıkları mirasa sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmak başlıca sorumluluğumuzdur.

İyi hafta sonları.

3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE - MESAFE - HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap