SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tıp Bayramı
14.03.2021

14 Mart 1827’de II. Mahmut döneminde hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisi ile ilk cerrahinin Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphan-i Amire adıyla kurulması Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olan 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama 1919 yılının 14 Martında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Başarır’ın önderliğinde tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece Tıp Bayramı tıp mesleği mensuplarının yurt savunma harekâtı olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak da kutlanmıştır.

İnsanların daha sağlıklı bir hayat sürdürmesi için gece gündüz demeden görevini yerine getiren tüm sağlık çalışanlarının öneminin vurgulandığı Tıp Bayramı 1976 yılından beri ülkemizde kutlanır. Tıp Bayramı 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca devam eder.

Tıp Bayramı sadece ülkemizde değil başka ülkelerde de kutlanır. Ancak farklı tarihlerde de yapılmaktadır.

Bu Tıp Bayramı’nda gördük ki sağlıkçılarımızın hakkı ödenmez. Doktorlarımız, hemşirelerimiz, hasta bakıcılarımız ve diğer yüzlerce sağlık çalışanı kovidden öldü ve ölmeye de devam ediyor. 2020 yılında 385 sağlık çalışanı vefat etmiştir, ayrıca sağlıkçılarımız görevleri başında darp edilmektedir.

Sağlıkçılarımıza 14 Mart Tıp Bayramı’nda yapılacak olan en güzel şey sorunlarının geçici çözümler değil özlük haklarına yansıyacak kılıç çözümler bulunmasıdır.

Evet doktorlarımız bugün Tıp Bayramı’nı mutsuz bir şekilde kutluyor. Buruk da olsa tüm hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı’nı kutluyorum.

İyi hafta sonları dilerim.

3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE-MESAFE-HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap