SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sakarya Meydan Muharebesi
12.09.2020

Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası kabul edilir. 22 Ağustos’ta başlamış, 13 Eylül 1921 tarihinde sona ermiştir. 22 gün süren savaş sonunda Türk ordusu büyük bir zaferle Yunan ordusunu perişan ederek gerisin geri kaçırmıştır.

Türk tarihi var olduğundan beri yüzlerce savaşa şahit olunmuştur. Türk tarihi içinde bu önemli savaşlardan bir tanesi de Türkiye Cumhuriyeti temellerinin atılmasını sağlayan Türklere büyük zafer kazandırılan Sakarya Meydan Muharebesi’dir. Sakarya Meydan Muharebesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlayan en önemli savaşlardan biridir. Osmanlı Devleti’nin yıkılması üzerine birçok devlet tarafından işgale uğrayan Anadolu topraklarının Kurtuluş Savaşı sayesinde tekrardan Türklere ait olduğu kanıtlanmıştır.

Özetle; Kurtuluş Savaşı sırasında Türkler ile Yunanlılar arasında meydana gelen Sakarya Meydan Muharebesi için ordunun ihtiyaçlarının bir kısmı karşılandıktan sonra Yunanlılara karşı 23 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya Ovası önünde iki taraf arasında çatışmalar başlamıştır.

Yunanların amacı Kütahya, Eskişehir Savaşı’nda olduğu gibi Türk ordusunun sol kanadını çember içine alarak yok etmek ve Ankara’ya ulaşmaktı.

Ancak 23 Ağustos 1921’de Türk savunma hattı önünde saldırı düzenine giren Yunanlılar 24 Ağustos’tan itibaren iki kolordu ile sol kanadına saldırmaya başladılar. 31 Ağustos’ta Yunan ordusunun saldırılarında gerileme görüldü. Yunan ordusu 7 Eylül’den itibaren sol kanattan kuvvetlerin çekmeye başladı.12-13 Eylül gecesi Sakarya’nın doğusundaki arazi Yunanlılardan geri alındı. Böylece bu zafer kazanıldı.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarına minnet duyuyor ve bu savaşlarda şehit olan bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

3 temel kuralımızı unutmayalım: MASKE-MESAFE-HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap