SON DAKİKA
SON DAKİKA


Müzeler haftası
25.05.2024

Türkiye’de her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında Müzeler Haftası kutlanır. Müzeler Haftası’nda ülkemizin kültür varlıkları tanıtılması, eski eserlerin korunması, gerekliliği anlatılır. Milli kültür ve tarih bilgimizin zenginleştirilmesi için önemli bir haftadır. Okullarda tabiat varlıkları ve müze köşesi hazırlanır. Bu köşede ilgili basında çıkan yazılar sergilenir. Öğrencilerin müzecilikle ilgili yazıları burada değerlendirilir. Çevrede bulunan eski eser niteliğindeki belge ve kalıntılar bu köşede sergilenir.

Yurdumuzda müze çalışmaları 1846 yılında Ahmet Fethi Paşa tarafından başlatılmıştır. İlk müze İstanbul’da Aya İrini Kilisesinde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanında yurdun çeşitli bölgelerinde özellikle Nemrut Dağı’nda tarihi Sayda kentinde yapılan arkeolojik kazılardan çıkan eserler İstanbul’a getirildi. 

Bugünkü İstanbul arkeoloji müzesi kuruldu. Osman Hamdi Bey’in ölümünden sonra bu göreve Halit Eldem atandı. Onun zamanında Türk İslam eserlerini içine alan “İslam Müzesi” kuruldu. 1924 yılında Topkapı Sarayı müze oldu. 1928 yılında etnografya müzesi hizmete girdi. 1934 yılında Ayasofya açıldı.

Cumhuriyetin kurulmasıyla müzeler açılmaya devam etti. Arkeolojik kazılar yapıldı. Bu kazılardan çıkan eserler Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir.

Ülkemiz topraklar üzerinde bir çok uygarlıklar yaşanmıştır. Bu uygarlıkların kalıntıları, anıtları, belgeleri müzelerimizde sergilenmektedir. Yurdumuzda 1995 yılında özel ve resmi kuruluşlara bağlı 163 müze bulunmaktadır.

Her yıl Müzeler Haftasında TRT ve diğer yayın organları bütün yurtta bu haftada yapılacak faaliyet programlarını bildirirler.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap