SON DAKİKA
SON DAKİKA


Harf devrimi
7.11.2020

Türk harflerinin kabulü 01.11.1928 yılında 1353 sayılı kanunla kabul edilmiştir. Kanunun esas adı; Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun olup Resmi Gazete’de 03.11.1928 tarihinde yayımlanmıştır.

11 maddelik bu kanunun devamında da Türk alfabesinde bulunan 29 harfin Ve küçük harflerin yazılışları da gösterilmiştir.

Bu nedenle her yıl 1-7 Kasım tarihleri arasında Türk harflerinin kabulü haftası ve harf devrimi haftası kutlanmaktadır.

Bu amaçla da büyük Atatürk 11 Temmuz 1932 yılında TTK’ da (Türk Tarih Kurumu) tarihle ilgili konuları görüştükten sonra ‘’dil işlerini düşünme zamanı gelmiştir ne dersiniz’’ diyerek TDK’nın (Türk Dil Kurumu) temellerinin atılmasına işaret edilmiştir.

Ertesi günü yine büyük Atatürk’ün başında olduğu heyetle TDK (Türk Dil Kurumu )kurulmuştur. Kurumun ilk Genel başkanı Samih Rıfat Bey’dir.

Türkçe zamanla istenilen değeri verilmesine rağmen halen o konuşur kişi ile dünyada beşinci sırada olup 36 ülkede Türkiye Türkçesi konuşulmaktadır. Avrupa’da Türkçe konuşan insan sayısı 7 milyonu aşmıştır. Bu nedenle de bugün dünyada adını olimpiyat düzenlenen başka bir dilde yoktur.

‘’Bana bir dil verin size bir millet yaratayım’’ diyen Atatürk ‘ün dilin önemini yeterince izah ettiği kanısındayım.

Ancak günümüzde bu önem ortadan kalkmıştır. Şöyle ki yıllar önce kurulan; Türkçemizi canlandırma derneği, Türkçe toplulukları birliği, dilimizi koruyalım, Türkçe sevdalıları kuruluşları, bunlardan birkaçı? Peki günümüzde bunların kaçı aktif?

Türkçe isim kullanımı teşvik için buna önderlik eden dernek ve kurumların pek öne çıktıklarını göremiyoruz.

İyi hafta sonları dileği ile

3 ana kuralımızı unutmayalım. MASKE-MESAFE-HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap