SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya tiyatrolar günü
28.03.2021

 
Dünya Tiyatrolar Günü ülkemizde ve dünyada 27 Mart tarihinde kutlanır. 1948 yılında kurulan uluslararası tiyatro enstitüsü 1961 yılında aldığı bir kararla bu tarihte tüm dünyada dikkatleri tiyatroya çekmek istemiştir. 27 Martlar, bu enstitüye üye ülkelerin sanatçıları tarafından tiyatronun gündeme taşınma zamanlarıdır.

Tiyatro sanatı insanı insana anlatma çabasıdır. Bu sanat çok eskilere dayanır. Özellikle kent yaşantısının arttığı çağımızda da iyice yaygınlaşmıştır. Televizyonun yaygınlaşmasından sonra tiyatroya ilgi biraz azalmıştır. Tiyatro, hayattan alınmış bir kesittir.

Ülkemizde bugünkü anlamda tiyatronun tarihi çok eskilere dayanmaz. 1800’lü yıllarda saray çevresindeki aydınların ilgilendiği ayrıcalıklı bir sanat dalıydı. Ancak Şinasi, Namık Kemal gibi yazarlarımız ortaya koydukları eserleriyle tiyatroyu halkla buluşturmaya çalışmışlardır. Özellikle Namık Kemal’in yazdığı “Vatan yahut Silistre” adlı oyunuyla halkın o dönemdeki duygu ve düşüncelerini o kadar gerçekçi ortaya koydular ki oyun bittikten sonra izleyiciler sokaklara dökülmüştür.

Cumhuriyet döneminde Muhsin Ertuğrul Mustafa Kemal Atatürk’ün de desteğiyle tiyatroyu geniş halk kitlelerine benimsetmiştir.

Tiyatronun batılı bir tür olarak dünyaya yayılmasından önce ülkemizde Karagöz Hacivat gösterileri, orta oyunu, meddahlık insanların ilgiyle takip ettiği sanatsal etkinliklerdi.

Yaşantımızın bir yerlerinde sanatı ağırlamak istiyorsak; tiyatroya seyirci kalmamalı tiyatro seyircisi olmalıyız.

İyi hafta sonları. 3 ana kuralımızı unutmayalım:

MASKE-MESAFE-HİJYEN.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap