SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Kadınlar Günü
12.03.2023

Üç gün önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Türkiye’nin dörtte bir  yanında çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kadınların talepleri pankartlarala ve sloganlara yansıdı.

Hep bir ağızdan “Eşitlik istiyoruz, korkmuyoruz, hakkımız bir günle sınırlandırılamaz’’ sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalışan kadınlar erkek cinayetine kurban giden kadınları da unutmadı. Ellerindeki dövizlerde öldürülen kadınların fotoğrafları ve yaşadıkları dram vardı.

Kadınlar günü her yerde coşkuyla kutlanırken bazı şehirlerde yollar kapatıldı, kutlamalara müsaade edilmedi.

Bugünün kısaca tarihçesi şöyle: 8 Mart 1857 tarihinde Amerika’da tekstil işçisi 129 kadın hakları için mücadele ederken yanarak can vermişti. 8 Mart o emekçilerin anısına Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk yalnız dahi bir komutan değil aynı zamanda kadın ve erkeğin eşitliğine inanan bir lider olarak da tanınmaktadır. Ulu önderimizin en büyük devrimlerinden biri kadınların erkeklerle eşit olabilmesinin yolunu açtı, 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesidir. Bu hak dünyadaki birçok ülkeden daha önce Türk kadınına verilmiştir. Batı bu konuda Atatürk’ü örnek almıştır.

Günümüzde kadın olmak çok zor, ülkemizde ise daha da zor. Eşitlik ilkesine uyulmadığı gibi her gün kadınların şiddete uğradığına katledildiğine değer görmediğine şahit oluyoruz. Çalışan kadınlar da mağdur olabiliyor. Evini döndürmeye çalışan kadınlar da mağdur olabiliyor.

Dünyayı özgür kadınlar kurtaracak. Cumhuriyet demokrasi özgürlükler ve insan hakları konusunda en çok kadınlara güvenilmelidir. Çünkü kadınlarımız Cumhuriyetin kazanımlarına ve Cumhuriyet’e kazandırdıklarına erkeklerden daha fazla sahip çıktığına inanıyorum.

Dünyayı her türlü yoksulluktan yasaklardan özgür kadınlar kurtaracaktır.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

İyi hafta sonları…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap