SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya engelliler günü
6.12.2020

Uluslararası Sakatlar Günü 1992 senesinden itibaren her 3 Aralık günü değerlendirilen ve Birleşmiş Milletlerce kabul edilen bir gündür. Bugünün kabul edilmesindeki hedef, sakatların toplumdan soyutlanmaması ve tüm insanların fiziksel özelliklerine bakılmaksızın eşit olduğunun vurgulanmasıdır. Her yıl 3 Aralık günü sakatlar adına faaliyet gösteren dernekler, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler toplumdaki ön yargıyı kırmaya, bu konuda toplumu bilinçlendirmeye çalışmaktadırlar.

Bu kutlama kelimesi var ya! Bu kelime “gönül avutma” olarak kullanılmaktadır. Bu tür kutlamalar zaman zaman yokluktan bazen de sakatların ya yok sayılmasından ya da görmezden gelinmesinden kaynaklanmaktadır.

Değerli okuyucularım;

Siz hiç dilenen gerçek sakat gördünüz mü? Siz hiç başkasının sırtından asalak olarak geçinmeyi prensip haline getiren sakat gördünüz mü? Kanımca sakatlar bunları yapmaz ama sakatlar herkesten kendisine uygun iş bekler.

Evet, devlet her ... personele ... kadar sakat işe alma prensibini koymuş olmasına rağmen uygulamanın denetlenmemesi nedeniyle beklenen sonuç elde edilememektedir. Rakamların yerini bilerek boş bıraktım çünkü gerçeği öğrenirseniz komediyi görürsünüz. Bunu göstermemek için oranları gizledim.

Türkiye’de bugün bilinen 10 milyonun üzerinde sakat var. Unutulmamalıdır ki herkes sakat adayıdır. Yoksa hafta nedeniyle yapılan konuşmalar çözüm üretmediği  sürece bu haftanın kutlanması sadece formaliteden ibaret olur.

Halen ortopedik özürlülerden akülü araba bekleyen varsa, halen down sendromlu ve eğitilebilir zihinsel engellilere eğitimler üç aylık kurs görmüş olanlar tarafından yapılıyorsa burada biraz düşünmek gerekir.

Bu manzara karşısında biz kalkınmış on ülke arasındayız demek sanırım bilerek lades demektir.

Bu insanlarımızın eğitilmelerinden, eğlenmelerinden, dinlenmelerinden, uyumalarından, bu vesileyle de ailelerine bağımlılıklarını kısmen ortadan kaldırmalarından mutlu olmayan toplumların çok düşünmelerini öneririm.

Hayırlı hafta sonları…

3 ana kuralımızı unutmayalım: MASKE-MESAFE- HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap