SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya çocuk hakları haftası
19.11.2023

Bu hafta Türkiye’de ve dünyada kanuni hakları çiğnenen çocuklarımıza hatırlayacağımız gün olan 20 Kasım Dünya Çocuk hakları haftasıdır.

İnsan hakları kavramına dahil olan çocuk hakları bir insan hakları meselesidir . Hem kanuni hem de ahlaki olan dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma ı; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma haklarının hepsine birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.

Çocuk hakları insan haklarının içinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda büyüyerek müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.

Otuz madde ile insan  hakları evrensel beyannamesi uluslararası af Örgütü’nün belirttiğine göre az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde emek sömürüsü , pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır.

Tüm bu sebeplerden dolayı çocuk hakları büyük bir önem taşımaktadır .

Resmileşen ilk metin 1924 yılında kabul edilen  ‘’ Cenevre çocuk hakları bildirgesidir’’. Bu bildiriye 20 Kasım 1959 tarihinde birleşmiş milletler çocuk hakları bildirgesi olarak kabul edildi. 20 Kasım 1989 tarihinde bir daha geniş birleşmiş milletler çocuk haklarına dair Sözleşme ile değiştirilmiştir.

Türkiye olarak imza atılan sözleşmede her birey 18 yaşın a kadar çocuktur.

Bu sözleşmeyi uygulamayan ABD ve Somali’dir.

Dünyada tek Çocuk bayramı Türkiye’de kutlanan 23 Nisan ulusal egemenlik Çocuk bayramıdır.

Burada da kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ün büyüklüğünü görüyoruz.

Bu çocuk hakları haftası nda dünyada İsrail tarafından bir çocuk katliamı yaşanıyor. Buna dur diyen ne bir devlet ne de Avrupa  birliği  de birleşmiş milletler var.

Öyleyse bu çocukların hakları haftasını kaldırmamız gerekiyor.

İyi hafta sonları.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap