SON DAKİKA
SON DAKİKA


Beyaz baston körler haftası
17.01.2021
Beyaz baston normal bir değneğin basit olarak boyanması ile meydana gelir. Beyaz baston oluşması şöyle olmuştur.1921 yılında Londra’da bir fotoğrafçı kaza geçirip kör olmuştur. Çevredekilerin kör olduğunu anlamaları ve dikkat çekmek için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlamıştır. Londra’da bu olay olur.1931’de Fransız Körler Örgütü körlerin bastonunun; beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleşmesini kararlaştırır. Ardından bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston beyaz baston olarak anılmaya başlar.
Her yıl  07-14 Ocak tarihleri arasında ‘’Beyaz Baston Körler Haftası’’ kutlanır.

7- 14 Ocak tarihlerin’ de çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulayarak görme özürlü kişilerin bu durumundan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları arar. Devletin her kademesinde güzel sözler söylenir ve sorunlarının hemen çözüleceği sanılır. Türkiye’de özürlü sayısı nüfusumuzun yüzde 10:-15’i civarındadır. Görme özürlüler %10 oranındadır.
Görme özürlüler ile ilgili kararnameler olmasına rağmen yönetimlerin  bunların gereğini yerine getirmekte pek başarılı olduğu söylenemez. Mesela kentsel donatılar da yürüyüş parkurlarının yapılmasına pek önem verilmeyişi ,bu alanların yapımındaki aksaklıklar ya da şehirlerde sinyalizasyon yapılması en önemli sorunlar  olarak görülmektedir.

Ülkemizde Denizli, Adana, Ankara, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Niğde ve Kahramanmaraş’ta körler okulu bulunmaktadır.
Ayrıca temel ve mesleki eğitim veren ve rehabilitasyon merkezi de olan Ankara ve İstanbul’daki körler okulu bu amaca hizmet etmektedir.
Gelecek yıllarda mevcut problemlerin çözüme kavuşturulması dileğiyle.
İyi hafta sonları...

3 ana kuralımızı unutmayalım; 
MASKE- MESAFE -HİJYEN.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap