SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ahilik kültür haftası (8 Ekim-12 Ekim)
10.10.2020

 
Cumhuriyetten beri yaşadığımız 97 yılda devletimizde kurulan yapıların çoğunda yüzyıllar içinde kökleşerek gelişen Türk kültürünün önemli olduğunu biliyoruz. Türk kültürü dediğimizde aklımıza ilk gelen kültürlerden biri de ahiliktir.

Ahi kelimesi kardeşlik anlamına gelmektedir. Ahilik bu kelimeden türemiştir. Bunun dışında ahi kelimesinin Türkçe kökenli akı kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır.

Akı kelimesi eli açık, cömert ve yiğit gibi anlamlar taşımaktadır. Kelime anlamını düşündüğümüzde bile ahiliğin güzelliği hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.

Ahilik yüzyıllardan beri halka dönük bir oluşumdur. Her türlü ekonomik ve sosyal konuda ahlaki ,mesleki ve kültürel ettikleri ön plana alır ve uygulanır. İşe,aileye ve topluma saygı, çalışkanlık,adalet ve yardımlaşma ahiliğin en önemli ilkelerindendir.

Ahilik geleneğine göre bir ahi alnı açık cömert ve yardımsever olmalıdır. Sofrası ve kapısı herkese her zaman sonuna kadar açık olmalıdır. Kendini yalandan, iftiradan,  haramdan uzak tutmalı ve namuslu olmalıdır. İşte daima en iyiyi, doğruyu ve güzeli vurgulayan ahilik kurumunun bu yanlarının yeni nesillere aktarılması hedeflenmektedir. Bunun içinde ahilik kurumunun bilimsel platformlarda araştırılması yapılmaktadır.

Daha önce sadece Kırşehir’de düzenlenen Ahilik Bayramı’nın ülke geneline yayılma çalışması 20 yıldan bu yana Ekim Ayı’nın ikinci pazartesi gününden başlayarak iki hafta boyunca ahilik kültürü haftası kutlanmaktadır.

Günümüzde birçok Avrupa ülkesinin ülke ekonomisinde ve sosyal ahilik kültürünü yol haritası olarak seçtiğini biliyoruz. Ahiliğin ahlak ve çalışmayı ait prensiplerini göz önüne aldığımızda; gelişen dünyada ilerleyen toplumların en önemli modelinin ahilik olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap