SON DAKİKA
SON DAKİKA


1 Mayıs İşçi Ve Emekçiler Bayramı
2.05.2021

1 Mayıs;İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan ,birlik dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü .Dünya üzerindeki pek çok ülkede resmi tatil olarak kabul edilmektedir.Türkiye’de ilk kez 1923 yılında resmi tatil olarak kutlanmıştır.2008 yılının Nisan ayında emek ve dayanışma günü olarak kutlanması kabul edilmiştir.22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’ de kabul edilen 5892 sayılı yasanın 27 Nisan 2009’da Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girmiştir ve 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın bir tarihçesine bakarsak; ilk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri günde sekiz saatlik iş günü için Melborn Üniversitesi’nden parlemento evine kadar yürüyüş düzenlemiştirler.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde, işçiler günde 12 saat haftada altı gün olan çalışma takvimine karşı günlük sekiz saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı katıldı.Luizvil’de 6000’den fazla siyah ve beyaz işçi birlikte yürüdü o dönemde Luizvil’deki Parklar siyahlara kapalıydı.İşçiler sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte ulusal parka girdi.Her eyalet ve kentte Siyah-beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından ‘’böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’’ şeklinde yorumlanmıştır. Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı ‘’Haymarket’’ olayına yol açtı. Bizde de 1977 yılında taksimde 34 kişinin öldüğü 136 kişinin de yaralandığı kanlı 1 Mayıs yaşanmıştır. 1 Mayıs işçi ve emekçilerin bayramını kutluyorum. İyi hafta sonları. 3 ana kuralımızı unutmayalım; MASKE- MESAFE -HİJYEN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap