SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yine yeşerdi fındık dalları
22.09.2019

Fındık hasadına sayılı günler kala fındık fiyatları üzerinden spekülatif oyunlar da artış göstermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Giresun Milletvekili Kadir Aydın’ın müjde gibi açıklamasıyla umutlanan fındık üreticisi gözünü yapılacak taban fiyat açıklamasına dikti.

Aydın, fındıkta taban fiyatın önümüzdeki ay içinde açıklanacağını müjdelerken olası taban fiyatın 20 lira bandında olacağını belirtmiş. Piyasada da bu yönde beklenti oluşmuştu. Geçen yıl TMO üzerinden Kasım ayında açıklanan destekleme alımı ve 14.5 TL’lik fiyat geç de olsa fındık üreticisinin yüzünü güldürmüştü.

Ancak Aydın’ın açıklamalarının hemen ardından 18 lira gibi fiyatların döndüğü piyasada birdenbire düşüş yaşandı ve fındığın fiyatının 12 liraya düştüğü açıklamaları art arda geldi. Gerçi piyasada olmayan fındığın fiyatının 12 liraya düştüğü spekülasyonu pek itibar görmedi. Çünkü piyasada 12 liradan hiç işlem görülmedi. Yani alan da satan da olmadı...

Peki bu 12 lira spekülasyonu neden ve kim tarafından yapıldı?

Bilindiği gibi dünya fındık üretiminin yüzde 70-80’i ülkemizde yapılıyor ve ülkemizde üretilen fındığın da yüzde 70’ini sadece bir firma alıyor. Fındığı ucuza alıp işleyerek yüksek değerden ürettiği ürünlerle en çok kazanan ve kim ne derse desin artık tekel haline gelen bu alıcının tekelliği ortadan kaldırılmadıkça biz bu spekülatif operasyonları daha çok görürüz. Fındık üzerindeki spekülatif operasyonların önüne geçmenin tek yolu ise Sayın Aydın’ın müjdesini verdiği, TMO’nun destekleme alımlarının bir takvime bağlanması ve taban fiyatın hasat sezonu öncesinde veya içinde yapılmasıdır.

Fındık üretimi yapan milletvekillerinin bir araya gelerek ortak bir çalışma içinde olması da bu yöndeki umutları artırmıştır. Beklenen fiyat fındık hasat sezonu içinde yapılır ve destekleme alımı takvimi makul bir süre içinde sürdürülürse spekülatör tekelcinin oyununu bozar. Aksi ekmeğine nutella sürer...

Muhalefet muhalefet yaptıkça fiyat düşüyor...

Bir diğer konu da muhalefet milletvekillerinin destekleme açıklamaları ki; onlar konuştukça fiyatlar daha da düşüyor. Muhalefet milletvekillerinden ricam/ricamız, lütfen sessiz kalın! Sessiz kalın ki bir araya gelen ve fındıkla ilgili güzel haberler veren iktidar milletvekilleri bu işi bitirsin. Sizin yaptığınız açıklamaların tersini yapmak zorunda olan iktidar vekillerini de üreticiyi de zor durumda bırakmayın. Bırakın adamlar bu konuda gereken çalışmaları yapıp tamamlasın. Destekleme takvimi ve fiyatı açıklansın. Fiyat 20 lira olsun. Siz ondan sonra konuşursunuz. Fiyat 25 lira olmalıydı. Alımlar peşin yapılmalı gibi...

Ama sonuç itibariyle eğer destekleme alımı takvimi ve taban fiyat beklenenin altında olursa burada kaybeden yine üretici olur. Tekelleşen dev firma biraz daha devleşir. Kiloda bir liralık fiyat düşüşü 500-600 bin ton rekoltede neye tekabül ediyor varın siz hesaplayın. Kiloda bir liralık farkta bile kazançta da kayıpta da dev boyutlarda.

O yüzden söz iktidarın sükut muhalefetin... Tüm üreticilerimize hayırlı, bol ve iyi fiyatlı bir hasat diliyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap