SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şili fındığı mı?
22.11.2019

Ferrero/Nutella, Şili fındığına yöneleceklerini açıklamış. Giresun Ziraat Odası başkanı Nurittin Karan’da mutluluklar dilemiş. Şimdi olayı her iki taraf açısından irdelemek gerekirse; bir tarafta dünyanın en büyük çikolata üreticisi, diğer tarafta dünya fındık üretiminin yüzde 70-80’ini yapan Türkiye fındık üreticisi. Aslında her iki tarafta birbirine muhtaç. Biri olmadan diğerinin varlığını sürdürmesi imkansız! Öyle olmasaydı; Ferrero niye Türkiye’ye gelerek, Manisa’da üretiminin lokomotifi olan devasa bir yatırım yapsın ki?

Diğer taraftan her iki tarafında faydaları göz önünde bulundurulduğunda ayrılmaları söz konusu dahi olamaz.

Peki neydi Ferrero’yu Şili açıklaması yapmaya yönelten mesele?

Ferrero, Türkiye’ye yatırımını kaydırdıktan sonra ve Türk fındığına ağırlık verdikten sonra, fındık üzerindeki spekülasyonların azaldığı, en azından tek ele düştüğü söylenebilir. Piyasayı elinde tutmak isteyen Ferrero da istediği fiyatı kontrol altında tutmak için bu gücünü kullandı ve tek güç olduğunu fiyatlar üzerindeki kontrolle göstermek istedi. Ancak son yıllarda artarak devam eden desteklemeler ve TMO eliyle yapılan destekleme alımları ve taban fiyat açıklamaları Ferreronun hesaplarını bozdu. Kontrolünün üzerinde maliyetlerle karşı karşıya kaldı. Bugün serbest piyasada 17 TL ve üzeri, artışla devam eden fındık fiyatları kardan zarar ettirmeye başladı denebilir.

Ferrero her halukarda fındıktan en fazla kazananlardan, ancak bu kazanç üzerinden elde edilen kar oluşan fiyatlar sebebiyle düşüş göstermeye başlayınca, aç gözlü kapitalist batı ve Avrupa ekonomisinin bir handikabı olarak hedeflerini tutturamamalarına sebep oldu. Kazanç artmalı ki yeni hedefler koyabilsinler. Kazanmalarına rağmen tutturulamayan hedefler panik olmalarına sebep olmuş olabilir. Onun için yeni alternatifler peşine koşmaları ya da arayış içine girmeleri bu panik sonucudur. Ama, aması Şili’de fındık yok! En azından onların üretimlerini karşılayacak kadar yok. Dünya fındık üretiminin yüzde 2 si oranında üretim yapan bir tedarikçiye yönelirseniz. Orada daha fazla çuvallarsınız. Zaten az olan ürün rağbet gördüğünde sizce fiyatlar kontrol edilebilir mi? O yüzden bu çıkış ve tehdit içi boş bir tehdittir. Ferrero hiçbir yere, hele Şili’ye hiç gidemez/yönelemez…

Türk fındığının üretim oranı, kalitesi ve lezzeti ise vazgeçilemezdir. Tarihinin hiçbir döneminde kriz görmeyen ve ihracat rekorları kıran bir ürünü ve üreticisini boş tehditlerle korkutamazsınız. O yüzden Türk fındığına hak ettiği değeri verecek ve üretiminizde kullanmaya devam edeceksiniz…

Tabi Türk fındığının değer bulmasında ve üretilen ürünlerin kalitesinin artmasında Ferreronun sağladığı rekabet katkıları da göz ardı edilemez. Ferreronun Türkiye’ye girmesiyle diğer alıcılar ve üreticiler de hem değer hem kalite artışı yapmak zorunda kalmıştır. Daha önce de verdiğim bir örnek olan Ferrero’dan önce üretilen çikolatalı fındık kremalarındaki fındık oranı sadece yüzde 3 ile yüzde 6 arasındayken, Ferrero’dan sonra bu oran yüzde 13, yüzde 16 oranlarına çıkmış ve kalite de yükselmiştir.

Her iki tarafın da fayda ve kazanımları göz önünde bulundurulduğunda Şili alternatifi çok gerçekçi bir alternatif ve yaklaşım olarak gözükmüyor. O yüzden avantajlar göz önünde bulundurularak uzlaşıcı yaklaşımlarla devam etmek en doğrusudur…

Unutulmamalıdır ki; Türk fındığı/Giresun Kalite fındık dünyanın en iyi en kaliteli fındığıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap