SON DAKİKA
SON DAKİKA


Mavigöl de olmasaydı…
13.11.2018

Giresun; doğa, tarih ve kültür varlıkları yönünden en zengin illerden olmasına rağmen, tanıtımsızlık ve beceriksizlik yüzünden bu değerlerini turizm adına değerlendiremeyen illerin en başında gelir herhalde. Doğu Karadeniz’de komşu illeri turizmde adeta uçuşa geçerken transit geçilen Giresun hala altyapısızlığın sorunlarıyla boğuşuyor.

Birçok tabiat parkı, turizm merkezi ilan yaylaları, tarihi kalıntıları, özgün şehir kültürü, denizi ve dağlarıyla, akarsularıyla eşsiz ve bakir güzelliklere çok fazla sahip olmasına rağmen bunlardan en az istifade edebilen Giresun, hala ulaşım, konaklama, hizmet sektörünün eksiklikleri ile mücadele ediyor. Bu kafayla da daha çok etmeye devam edecek gibi.

Daha çok Valinin elinde ve tasarrufunda olan turizm altyapısını geliştirme çabaları da çoğunlukla Sayın Valilerin görev sürelerinin bitmesiyle ortada kalıyor. Her gelen Vali altyapıya eğilmekten ve yol yapımından öteye geçemiyor. Tam bir proje düşünüyor ve planlıyor, hayata geçiremeden tayin oluyor. Önceki Valilerimiz, Giresun Merkezde teleferik, yaylalarda kış turizmine yönelik projeler düşünmüşler, düşündükleriyle tayin olup gitmişlerdir.

Son Valimiz Sayın Harun Sarıfakıoğulları ise, Giresun’un turizm potansiyelinin farkında olan ve arttırılması için çaba gösteren/göstermeye çalışan bir Valimiz. Sayın Valinin talimatlarıyla Giresun’da alternatif aktivite sporlarına yönelik turizmin geliştirilmesi düşünülüyor. Off –Road, Karavan ve çadır kamp alanları, oryantiring alanları, paintball ve ateşli silahlar poligonları v.b. Umarım Sayın Valimizin görev süresi en azından bu düşüncelerinin bir kısmını gerçekleştirmesi için yeterli olur.

Gelelim Giresun’daki turizmin bu yıl ki değerlendirmesine; Giresun’a bu yıl 631 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ederken, ilde en büyük ilgiyi Dereli ilçesindeki Mavi Göl gördü. Sadece Mavi Gölün de içinde bulunduğu Kuzalan Tabiat Parkı’na geçen 10 ayda 400 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kulakkaya Yaylası mevkiinden doğan ve Aksu deresine dökülen Göksu deresinin, Doğu Karadeniz bölgesinin tek sodalı deresi olan Göksu deresinin Aksu deresi ile birleştiği yerde irili ufaklı 5 adet göl bulunuyor. Bu göller ve Göksu deresi Haziran ayı sonunda mavi rengini alarak Kasım ayı sonuna kadar bu renk değişikliği devam ediyor. Renginden dolayı “Mavi Göl” olarak adlandırılan bölge 2017 yılında Kuzalan Tabiat Parkı’na dahil edilirken, Mavi Göl’ü ziyaret eden turist sayısı her geçen yıl artıyor. Kuzalan Tabiat Parkı içerisinde ayrıca Kuzalan Şelalesi de yer alıyor. 
Mavi Göl’ün dışında Giresun’da ikinci büyük ilgiyi Giresun Adası gördü. Giresun Adası’na günlük gemi turları ile giden yerli ve yabancı turistler Karadeniz’in tek yaşanılabilir adası olan adayı ve efsanelerini yakından tanıma ve dinleme imkanı buldu.

Yani Giresun’da turizmin kurtarıcısı bu yıl Mavigöl olmuş. Ancak Mavigöl’ün bu kadar popüler ve bilinen bir yer olmasında ki en büyük pay sosyal medya olmuştur. Kendi doğal güzelliği ve paylaşılan anılarla tanınan ve kendiliğinden gelişen bu ilgi başka bir yer için söz konusu bile olamamıştır. Sonradan yapılan düzenlemelerle daha güzel değil ama daha düzenli bir hale getirilmeye çalışılan Mavigöle olan ilgi artmaya devam edecektir. Giresun olarak bunun farkında olmalı ve Mavigöl avantajı ve farkı ile gelecekle ilgili turizm planlamalarını buna göre sürdürmeliyiz. Keşfet ve tanıt bir yöntem olabilir mesela…

Erkan BAŞKIRAN

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap