SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korona küçük esnafı vurdu
28.03.2020

Koronavirüsü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanları tedirgin ediyor. Dünya salgını en ağır şartlarla atlatmaya çalışırken ülkemiz nispeten alınan tedbirler ve uygulamalarla dünyanın diğer ülkelerine göre daha hafif geçiriyor. Korunmanın ve hastalığa yakalanmamanın tek çaresi ise temizlik ve izole olmak. Yani diğer insanlarla mümkün olduğunca temasta bulunmamak. Türkiye’deki çözümü ise evden çıkmamak. Normal hayatı oldukça yavaşlatan ve sosyal mesafeyi artıran bu uygulama başarılı oldu da diyebiliriz.

 

Dünyada diğer ülkeler virüs salgınına teslim olurken ve çaresizlik içine düşerken Türkiye’deki istatistiklerin düşüklüğü umut verici. İnşallah önlemler işe yarar ve başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya bu ölümcül hastalığın pençesinden en kısa zamanda en az zararla/ölümle kurtulur. Küresel ölçekteki bu salgının, sağlıktan sonra sebep olduğu en büyük krizin ekonomik alanda olması ise kaçınılmazdı. İşte başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya korunma tedbirlerinden sonra, ilk sırada ekonomik tedbirleri gündemine alıyor. Dünya sağlık örgütünün Pandemi (Küresel salgın) ilan etmesi durumun vahametini bir kez daha ortaya koyuyor. En azından önümüzdeki birkaç ay tüm dünyada devam edecek olan bu izolasyon/karantina durumu üretim başta olmak üzere tüm ekonomiyi etkiledi. Devletlerin ciddi anlamda açıkladıkları ekonomik tedbir paketleri, salgın bittiğinde insanlığın en az zararla hayatlarına devam edebilmeleri için alınmış önemli ve doğru kararlardır. Ancak ülkemizde bu ekonomik krizden en çok etkilenen kesim ise şüphesiz küçük esnaf olmuştur.

 

Hayatlarını daha çok günlük kazanımlarıyla idame eden küçük esnafın büyük bir kısmı alınan önlemler nedeniyle kepenk kapatmak zorunda kaldı. Çay ocakları da dahil, kahvehaneler, kafeler, berberler, kuaförler, lokanta ve restoranlar gibi yerel ekonominin en yaygın dinamiklerinden olan esnaf süreci nasıl atlatacak? Kiralar başta olmak üzere, günlük kazançlarını sağlayamayan bu insanlar ne kadar dayanabilecek kestirmek güç. Açıklanan ekonomik önlem paketlerinde bu kesim biraz ihmal edilmiş gibi. Vergisel anlamda ertelemelerin hiçbir anlam ifade etmediği küçük esnaf, açıklanan kredi desteklerinden de mevcut durumda neredeyse hiç faydalanamıyor. Esnafın yanında buralarda çalışan çırak, kalfa, usta gibi personellerde en fazla mağdur olanlar arasında. Toplumun önemli bir kesimini oluşturan küçük esnafı salgın sonrasına taşıyacak önlemler yok denebilecek seviyede.

 

Elbette yaşanan salgın çok ciddi ve ölümcül sonuçları olan bir durum. Ancak bu durum geçtikten sonra insanların hayatlarını sürdürebilmeleri, ekonomik durumlarına da bağlı. İnşallah bu süreç atlatıldığında esnaf yeniden ayağa kalkacak ve günlük işlerine geri dönecektir. Ama sürecin verdiği zararı ve darbeyi uzun süre üzerinden atamayacaktır. O yüzden alınan ve açıklanan önlem paketlerinde küçük esnafın durumu tekrar değerlendirilmeli ve desteklenmelidir. İnsanlık olarak tarihin en ağır ve zorlu sürecinden geçiyoruz. İnşallah en kısa sürede sona erer ve hayat normale döner. Küçük esnaf dahil her kesimin en az zararla süreci atlatması ise en büyük temennimizdir. Allah hepimize sağlıklı ve güzel günleri tekrar yaşamayı nasip etsin.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap