SON DAKİKA
SON DAKİKA


Giresun Teknopark
14.02.2020

28 Şubat 2019’da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Giresun 2. OSB’de yer almasına karar verilen ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş’nin tescil işlemi için imzalar atıldı. Sekiz kurucu kurum; Giresun Üniversitesi, Giresun Belediyesi, İl Özel İdare, TSO, Ticaret Borsası, 2. OSB, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Bulancak TSO tarafından imzalanan kuruluş sözleşmesiyle resmileşen Giresun Teknopark, Bulancak’ta bulunan Giresun 2.OSB içerisinde yaklaşık 10 dönümlük alanda ‘Giresun Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ olarak hizmet vermeye başlayacak. İlimize ve bölgemize hayırlı olsun. Teknoparklar, Üniversite-Sanayi iş birliği ile kuruldukları bölgelerde sanayinin gelişiminin desteklenmesi, sanayi kollarının güçlendirilmesi, yenilikçi çalışmaların yürütülmesi, her alanda verimliliğin artırılması, eğitimin girişimciliğe yönelmesi ve rekabet gücünün ulusal ve uluslararası düzeyde artırılması amacıyla kuruluyor. Burada başta Giresun Üniversitesi akademisyenleri olmak üzere bütün bilim insanları şirket kurabilecek olup, akademisyen ve sanayicilerin girişimcilik reflekslerini artıracak önemli bir gelişmedir.

 

Giresun’a ve bölgeye önemli katkılar sunması beklenen Teknoparkla ilgili gelişmeleri yakın zamanda görebileceğimizi umuyorum. Teknopark ‘da kurulacak şirketlerin birçok avantajlı yanlarının bulunduğu, bunlardan en önemlilerinden birisinin şirketlerin belli alanlarda çeşitli vergi muafiyetlerinden yararlanmaya hak kazanması olacağı, açılacak şirketler vasıtasıyla nitelikli iş gücünün artacağı ve istihdama çok önemli katkılar sunacağı ifade ediliyor. Tabi bunlar önemli unsurlar! Ama benim anladığım Teknopark; yeni teknolojiler ve araştırma- geliştirme faaliyetleri ve bunların sonucunda elde edilecek sonuçların/gelişmelerin üretim sanayisine ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Yani bir ürün üretiyorsunuz ve bu ürünü yeni teknolojilerle, tasarımlarla ve fonksiyonlarla yeniden ve daha kullanışlı ve daha ekonomik üretim teknolojileriyle donatarak üretime geçiriyorsunuz.

 

Bunun en büyük faydası ise üniversite-sanayi işbirliği ile bir taraftan bilimsel tabana oturturken bir taraftan da patent, tescil ve üretim öncesi aşamalarını tek merkezden yönetebiliyorsunuz. Bir anlamda öncesinde firmaların kendi bünyelerinde kendi imkanlarıyla sürdürdükleri ARGE çalışmalarını tek çatı altında topluyor imkan ve kolaylık sunuyorsunuz. Giresun’da OSB’lerin üretim portföylerine baktığımızda; fındık ve gıda sanayii, tekstil, savunma sanayii, orta ölçekli makine üretimleri ve teknolojik üretimler ön plan çıkıyor. Yani Giresun’da kurulan bu Teknopark’ da yenilikçi ve AR-GE çalışmalarını bu sektörler üzerinde yoğunlaştırarak katkı sağlayacaktır. Düşünülenden ve planlanandan öte geçmesi temennisiyle tekrar hayırlı olmasını diliyorum.

 

BİR ÖNERİ!

 

Teknopark’ın yenilikçi üretim teknolojilerini araştırmak ve geliştirmek olduğu konusunda hem fikirsek bir önerim olacak! Bugünlerde özellikle sosyal medyada bir motor ustasının yeni bir motor geliştirdiği ve 1 litre benzinle 100 km yol yapılabileceği haberini hepimiz duymuş/görmüşüzdür. Tekirdağ Oto Sanayi Sitesi'nde motor tamirciliği yapan ve 1978 yılında LPG'yi otomobilde kullanma fikrinin de mucidi olarak tanınan Halit Avcıoğlu (69), şimdi de yerli ve milli biri kare pistonlu diğeri yuvarlık pistonlu olmak üzere iki araç motoru tasarladı. Avcıoğlu’nun test çalışmalarını sürdürdüğü bu yeni motor tasarımıyla yüzde yakıtta yüzde 70 tasarruftan ve daha birçok avantajdan bahsetmesi ilginç. Bu adamın eğitimi yok ve sadece bir motor ustası. Fikrini ortaya koymuş, motoru yapmış ve çalıştırmış. Ancak ötesi yok! İşte ötesi için bu adamla irtibata geçilip, fikri bir proje olarak ele alınıp geliştirilerek yeni bir teknoloji olarak Giresun Teknopark’ da değerlendirilemez mi?

Sonuçta adamın LPG fikri bugün tüm dünyada alternatif bir teknoloji olarak kullanılıyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap