SON DAKİKA
SON DAKİKA


Giresun’a bakış…
10.07.2019

Bundan 20 yıl kadar öncesinde ekonomik anlamda Karadeniz’in en güçlü illerinden olan Giresun için bugün aynı şeyleri söylemek güç. Türkiye’nin en önemli gazete kağıdı üretimini yapan SEKA Kağıt Fabrikası, Sunta Fabrikası, Adel Kalem Fabrikası, Onlarca Fındık Kırma Fabrikası, Aktif bir Fiskobirlik ve daha aklıma gelmeyen irili ufaklı birçok işletmeyle bir sanayi şehri olan Giresun, geçen süreçte kapanan ve kendini yenileyemeyen yapısıyla ekonomik anlamda komşu illerin bile çok gerisinde kaldı.

Bunların yanında uzun yıllarca işletilemeyen limanı ve ilk Organize Sanayi Bölgesi’nde yanlış yer seçimiyle ve kapanan özel sektör fabrikalarıyla hep yerinde saydı. Karadeniz duble sahil yolunun yapımı ve Ordu-Giresun Havaalanı öncesinde ulaşımda da büyük sorunlar yaşayan Giresun sürekli gerileyen bir grafikle küçüldükçe küçüldü. Yani son yılın tablosuna baktığımızda ekonomik anlamda oldukça karanlık bir tablo çıkıyor karşımıza.

Ancak günümüzde her ne kadar kapalı kutu olan Giresun Limanında ki gelişmeler başta olmak üzere, Onkoloji Doktoru olmaması gibi konularla gündemi meşgul ediliyorsa da iyi şeyler de oluyor. Hep fabrikalar kapandı acitasyonu ile işin en kötü tarafı dile getirilse de Bulancak’ta hayata geçirilen Giresun 2. OSB’sinde kurulan ve faaliyete geçen onlarca yeni fabrika Giresun ekonomisinin geleceğini değiştirecek gibi. Karadeniz sahil yolu ve Ordu-Giresun havaalanının yani sıra geçtiğimiz günlerde kazı çalışmaları tamamlanan Eğribel Tüneli ile ulaşım sorunu da büyük oranda çözülmüş olacak. 

Her ne kadar bugün onkoloji doktoru olmasa da devlet hastaneleri kalite ve yeterlilik bakımından geçmişle kıyaslanamaz. Devlet Hastaneleri (ilçeler dahil), Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Fizik Tedavi Hastanesi, Diş Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Yapımı Tamamlanmak üzere olan Eğitim ve Araştırma Hastanesi kalite ve hizmet anlamında günün tüm teknolojik imkanlarına sahip olarak özel hastanelerden bile üstün durumdadır. Yine 30 bini aşkın öğrencisiyle Giresun Üniversitesi, Giresun’un sosyo-kültürel ve ekonomisine büyük katkılar yapmaktadır.

Geçmişteki fabrikalar kapandı diyerek, işsizlik ve ekonomik acitasyon yapanlar, Bulancak’taki OSB’yi ziyaret etsinler. Bugün itibarı ile çalışan mevcut fabrika ve işletmelerde çalışan sayısı binin üzerinde, yapımı devam eden ve yeni yapılacak fabrikalarla bu sayı 5 bini aşacak. Evet hükümet özelleştirmelerle fabrikaları satıyor ya da kapanmasına vesile oluyor ama diğer yandan ülkenin her köşesinde kurduğu Organize Sanayi Bölgeleriyle, özel sektör eliyle binlerce fabrikanın açılmasına destek oluyor. Bir de geçmişteki kamu fabrikaları hep siyasetin arka bahçeleri olarak görülmüş ve şişirilmiş kadrolarıyla devletin sırtında yük olmuştu. Devlet fabrikaları üzerinden atarken özel sektöre büyük destek vermişti. Geçmişteki nüfusla bugünkü nüfus kıyaslaması yapıldığında bugünkü istihdam geçmiştekinin misli misli üstündedir. Şimdilik fabrikaların kapanması, özelleşmesi sorun olarak görünsede yakın gelecekte özel sektörün güçlenmesi ve çeşitlenmesiyle bunun faydasını daha iyi göreceğiz. Giresun’da belki birkaç fabrika kapandı ama açılan onlarcasını da görmek gerek. Bunun en güzel örneği dediğim gibi Bulancak’taki Giresun 2. OSB’dir. 

Şimdilik ekonomik olarak oldukça gerilerde olan Giresun, OSB’lerinin dolması, Limanın düzgün işletilmesi, Eğribel tünelinin ulaşıma dahil olması, Üniversitesi, turizmiyle atağa geçecektir. Sadece biraz sabır ve zamana ihtiyaç var. Hep olumsuz pencereden bakmaktansa geleceğe atılan temelleri güçlendirmek gerek…


© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap