SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fiskobirlik ve Giresun
26.07.2020

Cumhuriyetin ilanından sonra büyük önder Atatürk’ün “Fındık başta olmak üzere diğer belli başlı ürünlerimizi ilgilendiren birlikler kurulmalıdır “ sözüyle toplanan 1.uluslararası fındık kongresi sonrasında 28 Temmuz 1938 tarihinde Giresun, Ordu, Trabzon, Keşap ve Bulancak  Fındık Tarım Satış Kooperatiflerinin birleşmesiyle kurulan ilk tarımsal kooperatif birliklerindendir ve Giresun’da kurulmuştur. Aynı zamanda alanında dünyanın en büyük üretici birliğidir. Entegre Fındık İşleme Tesisleri (EFİT), ise 1981 yılında sosyal tesisleri ile birlikte yine Giresun’da üretim faaliyetlerine başlamış ve halen Giresun’da bu faaliyetlerini sürdürmektedir.

Son günlerde, Giresun’da oluşturulmaya çalışılan suni gündemlerle hedefe oturtulmaya çalışılan Fiskobirlik ve yönetimi ise 2012 yılından önce bir çöküş ve yok oluş aşamasına gelen kurumu yeniden ayağa kaldırmış ve istikrarlı bir gelişim göstermiştir. 2012 yılında 111 olan çalışan sayısına sahip olan Fiskobirlik’te şu an 480 kişi istihdam ediliyor. Son beş yılda yaklaşık 45 milyon lira yatırım yapılırken, üretim kapasitesi 2-3 kat artarak 16 ülkeye ihracat yapılıyor. 2012’de 16 milyon olan yıllık ciro 2019’da 300 milyona ulaştı. 2020 hedefi 400 milyonun üzerinde.

Yani bu rakamlara bakarak Giresun’da başarılı bir Fiskobirlik ve yönetimi yok demek büyük haksızlık ve art niyetli bir çabadır. Tek bir örnek vermek gerekirse bir dünya markası olarak kabul gören ve ülkemizde de büyük yatırımlarla piyasaya girerek tercih/en fazla tüketilen çikolatalı fındık kreması karşısında rekabeti bırakmayıp NUGA ürününü çıkarmış ve tercihi kendisine çevirerek fındığa değer katmıştır. Bu bile tek başına Fiskobirlik ve yönetimini başarılı kılmak için yeterlidir.

Tabi Fiskobirlik ve yönetimini başarısız gösterme çabalarının arkasındaki asıl sebepte budur. Yönetimi itibarsızlaştırıp indirme ve talip olma çabasıdır. Yoksa neden böyle bir çaba içine girilsin ki! İşte Giresun’da fındık ve Fiskobirlik her zaman değerlidir ve ne kadar çaba gösterilirse gösterilsin bu değer hiç eksilmemiş ve yükselmiştir. Her ne kadar fındık üretim alanları genişlese de, sanayisi ve ihracatı başka illere bölgelere kaysa da asıl kaynak Giresun ve Fiskobirlik’tir. Fiskobirlik’in yatırımlarını başka illere kaydırma gibi bir çabası ve kaygısı hiçbir zaman olmamıştır. Üniversite’nin genişleme alanında bulunan EFİT tesisleri tüm baskılara rağmen gelişimini ve yatırımını sürdürmüş ve artan kaliteli üretimiyle Fiskobirlik ürünlerinin piyasadaki payını hep artırmıştır. Uygun koşullar oluştuğunda hem Fiskobirlik’in hem Üniversite’nin faydasına yönelik EFİT tesislerinin Bulancak’ta bulunan 2. Organize Sanayi Bölgesine yeni ve daha güçlü yatırımlarla taşınması ise önemli bir gelişmedir. Fiskobirlik Genel Müdürlüğü Giresun’da bulunan üretim tesisleri Giresun’da bulunan ülkemizin en önemli Tarımsal birliği olma özelliğini asla kaybetmeyecektir. Bunu mevcut yönetim defalarca altını çizerek vurgulamış ve yaptığı icraatlarla ortaya koymuştur. Farklı algılar oluşturmak farklı niyetlerin eseridir ve itibar edilmemelidir.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Lütfi Bayraktar, yaptığı tüm ziyaretlerde bu hususlara açıklık getirirken, Giresun Milletvekilimiz Sayın Sabri Öztürk, Sayın Valimiz Enver Ünlü’nün ziyaretleri de Fiskobirlik’in, Giresun ve üretim çabasını gözler önüne sermiştir.

Giresun’umuzun en güzide ve ekonomik kuruluşlarından olan Fiskobirlik’e sahip çıkmak her Giresunlunun ortak görevidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap