SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fiskobirlik güven veriyor
20.08.2019
Fındıkta hasat dönemi devam ederken üreticinin de yüzünü güldürecek olumlu gelişmeler ardı ardına geliyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Giresun kalite fındığın 17 TL, levant kalite fındığın 16.5 TL’den alınacağını açıklamasından sonra fındığın hak ettiği değeri bulması ve ürünün bu sene çok olması fındığa olan ilgiyi artırmış, başta Giresun olmak üzere tüm fındık bölgelerinde başlayan hasat dönemine sevinçle girilmişti.

Açıklanan fiyatların ve TMO’nun destek alımlarının bugün başlayacak olması serbest piyasayı da olumlu etkiledi. Ürününü pazara erkenden indirmek zorunda kalan gurbetçi üretici bile fındığını 16-17 TL’den satmaya başladı. Serbest piyasanın olumlu başlangıcı üretici birliği olan FİSKOBİRLİK’in de bugün alım yapmaya başlaması daha da iyileşeceğini gösteriyor. Her ne kadar Ferrero piyasayı kontrol altında tutabilmek için alım fiyatlarını 15, 15.5 TL civarında tutmaya çalışsa da bunda başarılı olamayacak gibi. Çünkü bugün Ferrero’nun karşısında hem TMO hem de FİSKO var! Fındık alımında tekel durumuna gelen Ferrero'nun bu yıl işi zor gibi. Üstüne bir de ürünün yüksek veriminin yanında yüksek randımanlı çıkması da taban fiyatı daha yükseklere çekebilecek gibi. Bilindiği gibi alım fiyatları 50 randımana göre belirleniyor. Ancak şu ana kadar pazara inen ürünlerin randımanının 60'lara kadar çıktığı görülebiliyor. Artık, başta çikolata sanayii olmak üzere vazgeçilmez bir hammadde olan fındık doğru politikalarla önümüzdeki yıllarda çok daha değerli hale gelecek bir ürün olarak görülüyor.

TMO’nun alım fiyatlarının duyurmasından sonra, yaptığı açıklamalarla Fiskobirlik’in de devrede olacağını bildiren Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, alım fiyatları konusunda verdiği demeçlerle sevindirdi. Pazartesi gününden itibaren Fiskobirlik olarak alımlara başladıklarını ifade eden Bayraktar, Fiskobirlik olarak piyasanın 25 kuruş üzerinde ve peşin alım yapacağız. Özerkleşmenin ardından geçen süreçte kurumun tüm sorunlarını düzelttiklerini ve gerek alım gerekse üretimde önemli bir mesafe kat ettiklerini belirtti. Her yıl peşin alımlarla üreticinin ve fındığın yanında olduklarını, geçen yıl 15 bin ton peşin alım yaptıklarını ifade eden Bayraktar, bu yıl da daha fazla alım yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Bayraktar, Fiskobirlik’in artık güçlü bir yapıyla yeniden atağa geçtiğinin altını çizdi. Bir taraftan da yeni yatırımlarla daha da güçlendiklerini ifade eden Bayraktar, "Artık güven veren bir Fiskobirlik var" diyerek şöyle devam ediyor: "Üreticilerimiz kendi kuruluşları olan Fiskobirlik’e güveniyor ve ürünlerini teslim ediyorlar ve paralarını peşin olarak alıyorlar. Bu güven her geçen gün artarak devam ediyor. İnanıyorum ki yakın gelecekte yeni yatırımlarımızı da tamamladıktan sonra eskisinden de güçlü bir Fiskobirlik ve fındık konusunda lider kuruluş haline geleceğiz. Biz fındık kuruluşuyuz ve fındığın değer kazanması için varız. Tüm çalışmalarımız ve gelecek planlamalarımız bu yönde devam ediyor."

Bu yıl yaşanan bu gelişmeler üreticinin yüzünü güldürürken, yıllardır uygulanan yanlış politikalar ve uygulamalar yüzünden fındık bahçesinden uzaklaşan üretici de yüzünü bahçeye çevirmeye başladı. Üretim metodları ve bakım konusunda bilinçlenen üretici de bahçesine zaman ayırarak ilgisini sürdürüyor. Dünyada fındık üretimi konusunda lider olan Türkiye bu yaşanan olumlu gelişmelerle yeniden atağa geçerek bu konudaki liderliğini daha uzun yıllar sürdürecek gibi. Tüm üreticilerimize tekrar bol ve hayırlı kazançlar diliyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap