SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındık Yüzleri Güldürdü
8.11.2019

Son yıllarda gerek üretim gerekse değer bakımından yerlerde sürünen fındık, sezon öncesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı taban fiyat ve TMO’nun destekleme alımlarıyla hak ettiği değeri buldu.

Fındıkta doğru politikalar uygulandığında her şeyin iyiye doğru gidebildiğini görmüş olduk.

Bilindiği gibi dünya fındık üretiminin yüzde 70-80’inin ülkemizde yapıldığını biliyorduk. Son yapılan değerlendirmelerde de bunun böyle olduğu tescillendi. Son açıklamalara göre dünya fındık üretiminin yüzde 69-70’i hala Türkiye’de yapılmaktadır ve Türkiye fındıkta liderliğini korumaktadır.

Ancak bu liderliği korumak gerek ve bu yıl oluşan fiyat istikrarını gelecek yıllarda da sürdürmek gereklidir. İstikrarlı bir fındık ekonomisi, bu yıla kadar bahçesine/ürününe küsen ve uzaktan bakan üreticiyi yeniden bahçeye sokacak ve üretim kalitesini artıracaktır.

Yıllardır yazıyor, anlatıyor, dillendiriyoruz. Fındıkta doğru politikalar ve desteklemeler fındık ekonomisini canlandırır diye. İşte bu yıl bunu gördük ve yaşadık. Bu istikrar ve doğru yaklaşımlar devam etmeli ve fındık üreticisi sadece serbest piyasanın ve bu piyasada oluşan tekellerin insiyatifine bırakılmamalı. Özel sektörün gelmesi gelişmesi ve piyasada tutunması önemli ve güzel gelişme ancak bu tek bir unsura düşürülmemeli. Fiskobirlik başta olmak üzere, bazı ilçelerde oluşturulan üretici birliklerinin yapmaya çalıştıkları/yaptıkları çalışmalar bile artık fark oluşturmaya başladı. Yeni oluşumlar hareketi, rekabeti ve kaliteyi getirecektir.

Getirmektedir de. Örneğin; daha önce yazmıştım! Şu anda en fazla eleştirdiğimiz ve tekelcilikle itham ettiğimiz Nutella sayesinde çikolatalı fındık kremalarının içine fındık konulmaya başladı. Nutella”dan önce yüzde 3-5 oranında fındık katkısıyla üretilen çikolatalı fındık kremalarındaki fındık oranı şimdi en az yüzde 13 ve üzerinde kullanılmaktadır. Bu iyi bir gelişmedir. Fındık büyük bir ekonomidir. Bunu gördük ve bu ekonomiden başta üretici olmak üzere herkes payına düşeni hakkıyla alabilmelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap