SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındık değerini bulmuştur
1.08.2020

Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat açıkladığı Giresun kalite fındık fiyatı 22.5-TL iyi bir fiyattır. Geçen yılda yine Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Giresun kalite fındık fiyatı 17.5 –TL idi. İki yıldır verilen her iki fiyatta fındığın değerini ortaya koymuş ve piyasa değerini artırmıştır. Açıklanan bu taban fiyatlar üreticinin desteklenmesi anlamında gerçek değerler olmuştur. Açıklanan taban fiyatlar üreticinin yeniden yüzünü bahçesine çevirmiş ve üretim kalitesini de artırmıştır. Kalite artışı önümüzdeki yıllarda daha da fazla olacak, kaliteli bahçelerde çok daha verimli üretimlere vesile olacaktır.

Bir diğer hususta açıklanan taban fiyatların yanında TMO’nun tam sezonunda devreye girerek destekleme alımlarıyla açıklanan fiyatların istikrarlı olmasını sağlamasıdır. Tek başına fiyat açıklanıp destekleme alımı yapılmasaydı açıklanan fiyatın da bir anlamı olmazdı. Bu sayede geçen sezon açıklanan fiyatın çok üzerinde değerlere ulaşan fındık fiyatları bu sezonda aynı istikrarı gösterecek ve muhtemelen açılış alım fiyatları 25-TL ve üzerinde olacaktır. Üreticimize şimdiden bol ürün ve kazanç diliyorum.

Bu sene açıklanan taban fiyatın yerinde ve değerinde olduğunun en büyük kanıtı da tüm kesimlerin olumlu yaklaşımıdır. Sırf muhalefet olsun diye yapılan birkaç açıklama dışında herkes fiyattan memnundur. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, fındığın değerini bulması için oluşturulan ve fındık bölgesi milletvekillerinden oluşan Fındık Çalışma Grubuna teşekkür ederiz.

Fındık, dünya üretiminin yüzde 75’ini elinde bulunduran ülkemiz için en değerli tarım ihraç ürünlerimizdendir. En fazla tarımsal ihracı yapılan üründür. Dünya fındığı seviyor ve yiyor. Ötesi üretimini yapmak için yıllardır çalışma yürütüyor. Amerika’dan Çin’e, Avrupa’dan Azerbaycan’a kadar bir çok ülke fındık üretimi için yıllardır çalışma yürütüyor. Üretim de yapılıyor. Ancak Türk fındığının, Giresun kalitesinin eşiğine ulaşamıyorlar. O yüzden hala Türk fındığı ve Giresun kalitesi dünyanın en iyisi. Üstelik yıllardır kötü politikalar sebebiyle üretici küstürülse bile kalitesini korudu. Ancak verim ve ilgisi her geçen yıl azalıyordu. Çünkü emeği çok fazlaydı. Verilen emeğin karşılığının alınamaması fındığa olan ilgiyi azaltıyordu. Şimdi ise durum farklı fındık değerini buldu/bulmaya devam ediyor ve verilen emeğin karşılığını da veriyor. Giderek yaygınlaşan iyi tarım uygulamaları ve örnek uygulamalarda fındığa olan ilgiyi yükseltiyor. Diğer taraftan fındıkla üretilen ürünlerin çeşitliliği ve kalitesi de artıyor. Yani talep de artıyor. Örneğin ülkemizde fındık katkılı üretilen çikolatalı fındık ezmesi ürünlerinde kullanılan fındık oranı yüzde 3-6 civarlarında iken, bugün bu oran yüzde 13-20 oranlarına çıkarıldı. Fındık oranının artması kaliteyi ve lezzeti artırdığı için tüketim de, ihracatta arttı. Dolayısıyla talep arttı. Ancak yılların getirdiği geri gidiş ve üretimin aynı kalması artan talebi de karşılamakta zorlandığından bu değer artışı da kaçınılmazdı. Şimdi yapılması gereken artan tüketim karşısında dengeli bir değer eğrisi yakalamak, üretim ve kaliteyi koruyarak ve artırarak bunu sürekli kılmaktır. Unutulmamalıdır ki Türk fındığı, Giresun kalite fındık dünyanın başka bir yerinde yetişmiyor, yetişse de aynı kaliteyi tutturamıyorlar. İşte sırf bu yüzden zaten başımızın tacı olan bu ürünü geleceğe doğru politikalar ve uygulamalarla taşımak ve üretimi Türkiye’de artırmak zorundayız. Bu sağlanırsa kazanan sadece üretici değil tüm Türkiye olacaktır…

Bu vesile ile mübarek Kurban bayramınızı kutlar, gönüllerimizin birbiriyle daha da yakınlaştığı bir bayram dilerim…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap