SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındık büyük bir ekonomidir
16.05.2020

Bu yıl 25 lira sınırını gören fındık fiyatları yeni sezon da aynı değerini koruyacaktır. Zira dünyanın en fazla fındık üreten ülkesi konumunda olan Türk fındığı aynı zamanda kalitesi bakımından da en fazla tercih edilen fındıktır. Dünyada çikolata sanayinde fındıktan üretilen ürünlere artan talep, üretimi de her geçen yıl artırdığı için daha çok fındığa ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bu talep artışını karşılayacak üretim artışı söz konusu değildir. O yüzden fındıkla ilgili üretim arttıkça fındığın değeri de artacak, en azından düşmeyecektir.


Son yıllarda gerek üretim gerekse değer bakımından yerlerde sürünen fındık, sezon öncesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı taban fiyat ve TMO’nun destekleme alımlarıyla hak ettiği değeri buldu.

Başlangıçta oluşan fiyatın geçici olacağı ve tutmayacağı düşünülürken ve serbest piyasanın tüm manevraları da bu yöndeyken, beklenenin tersine fındık değerini yükseltti. Sezonun başından itibaren açıklanan taban fiyata yakın oluşan piyasa bugünlerde ise artış göstermekte ve beklentileri karşılamaktadır. Fındıkta doğru politikalar uygulandığında her şeyin iyiye doğru gidebildiğini görmüş olduk.

Bilindiği gibi dünya fındık üretiminin yüzde 70-80’i ülkemizde yapılıyor. Son yapılan değerlendirmelerde de bunun böyle olduğu tescillendi. Son açıklamalara göre dünya fındık üretiminin yüzde 69-70’i hala Türkiye’de yapılmaktadır ve Türkiye fındıkta liderliğini korumaktadır.


Ancak bu liderliği korumak ve bu yıl oluşan fiyat istikrarını gelecek yıllarda da sürdürmek gerekir. İstikrarlı bir fındık ekonomisi, bu yıla kadar bahçesine/ürününe küsen ve uzaktan bakan üreticiyi yeniden bahçeye sokacak ve üretim kalitesini artıracaktır. Eğer bu da sağlanırsa oluşan yeni pazarlara paralel olarak oluşacak ihtiyacı karşılayacak üretim artışıyla dengeli bir şekilde sürerek önümüzdeki yıllarda hem yüzleri güldürecek hem de fındık üretim ve ekonomisinin genişlemesine vesile olacaktır.


Yıllardır yazıyor, anlatıyor, dillendiriyoruz. Fındıkta doğru politikalar ve desteklemeler fındık ekonomisini canlandırır diye. İşte bu yıl bunu gördük ve yaşadık. Bu istikrar ve doğru yaklaşımlar devam etmeli ve fındık üreticisi sadece serbest piyasanın ve bu piyasada oluşan tekellerin insiyatifine bırakılmamalı. Özel sektörün gelişmesi ve piyasada tutunması önemli ve güzel gelişme ancak bu tek bir unsura düşürülmemeli. Fiskobirlik başta olmak üzere, bazı ilçelerde oluşturulan üretici birliklerinin yapmaya çalıştıkları/yaptıkları çalışmalar bile artık fark oluşturmaya başladı. Yeni oluşumlar hareketi, rekabeti ve kaliteyi getirecektir.

Fındıkla ilgili mamul ürünler çoğaldıkça piyasası da genişleyecek ve ekonomisi büyüyecektir. Ülke ve bölge olarak buna ihtiyacımız var. Ülkenin en fazla ihraç yaptığı tarım ürünü olan fındık baş tacıdır ve öyle olmaya devam etmelidir. Bu yıl oluşan bu değer artışının gelecek yıllarda daha fazla olması için şimdiden planlamalar yapılmalı ve uygulamaya alınmalıdır. Küsen üretici bahçeye dönmeli ve orada kalması sağlanmalıdır. Fındık büyük bir ekonomidir. Bunu gördük ve bu ekonomiden başta üretici olmak üzere herkes payına düşeni hakkıyla alabilmelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap