SON DAKİKA
SON DAKİKA


Azerbaycan Zaferi Bir Dönüm Noktasıdır!
14.11.2020

 

1918 yılında kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, 1920 yılında Kızıl Ordu’nun işgali ile Sovyetler Birliği egemenliğine geçmiş ve 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla yeniden bağımsızlığını ilan ederek Azerbaycan Cumhuriyeti olarak kurulmuştur. Uzun yıllar Sovyetler Birliğinin egemenliğinde ve etkisinde kalmasına rağmen özünü yitirmemiş ve bir Türk devleti kimliğini her dönemde korumuştur. Ancak Dağlık Karabağ toprakları Ermeniler tarafından işgal edilmiş, yine de geçen 30 yıllık süreçte işgal altındaki Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprakları olarak kalmıştır. Ermeni işgali uluslararası hukuk ve diplomatik olarak hiçbir zaman kabul görmemiştir. İşte Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren savaş, 30 yıldır hiçbir çözüm üretmeyen uluslararası oluşumlara rağmen sabırla bekleyen Azerbaycan’ın kendi topraklarını Ermeni işgalinden temizleme harekâtıdır ve en büyük hakkı ve zaferidir.

9 Kasım akşamı, Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğu ve Ermenistan’ın yenilgiyi kabul etmesiyle elde edilen bu zafer sadece Azerbaycan adına değil Türk Dünyası adına büyük bir dönüm noktasıdır. Azerbaycan Zaferi, Türkiye ve Türk Dünyası arasına konulan engellerin kaldırılması ve kavuşmasıdır. Bu Zaferle sadece Dağlık Karabağ bölgesi işgalden kurtulmamış, Azerbaycan ve Nahçıvan arasında oluşturulacak koridorla tüm Türk dünyasının kavuşmasıdır. Bu anlamda bakıldığında Azerbaycan’ın bu zaferi, aslında tüm Türk dünyasının zaferidir. Tekrar kutlu olsun…

PEKİ NEDEN 30 YIL BEKLENDİ?

Azerbaycan sınırları içinde kalan Dağlık Karabağ Bölgesi, Ermenistan tarafından 30 yıldır işgal altındadır ve 1 milyona yakın Azerbaycan Türkü vatanlarına hasrettir. Üstelik bu işgal çok büyük katliamlar, işkenceler ve acılara rağmen tüm dünyanın gözü önünde olmuştur. Oluşturulan uluslararası AGİT- Minsk grubu ise hiçbir adım atmamıştır. Zaman zaman Ermenistan’ın tacizlerine ve saldırılarına da maruz kalsa Azerbaycan sabır göstermeye devam etmiştir. Ta ki; son saldırılara kadar. Yıllarca Sovyetler Birliği egemenliğinde ve baskısı altında kalan Azerbaycan devleti, 1991 yılında tekrar bağımsızlığını elde ettiğinde devlet yönetimi başta olmak üzere, eğitimli düzenli ordu ve silah teçhizatı bakımından büyük yokluklar içindeydi. Bu süreçte ‘Tek millet, iki devlet’ anlayışıyla hep kardeşçe kucaklaştıkları Türkiye ile ilişkilerini geliştirerek, aldığı desteklerle ve yaptığı işbirlikleri ile tüm eksikliklerini gidererek güçlü bir devlet yapısına ve eğitimli, donanımlı bir düzenli ordu seviyesine geçiş yapmıştır. Özellikle Türkiye’nin silah ve savunma sanayisinde son yıllarda gerçekleştirdiği millileşme ve yerli atılımlar bunda çok etkili oldu. Zaten bunun sonuçlarını devam eden savaşta da çok iyi görüyoruz. Bu savaşta Azerbaycan’ın bu denli başarılı olması ve hızla sonuca gitmesi ise başta Ermenistan olmak üzere bölge ülkelerini ve dünyayı şaşırtmış ve telaşlandırmıştır.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN BÖLGENİN YENİ ENERJİ ÜSSÜ

İşte bu şaşkınlığın ve telaşın en büyük nedeni Türkiye ve Azerbaycan devletlerinin tek millet ve kardeşlik anlayışı ile yakınlaşması ve her geçen gün artan işbirliği projeleriyle bölgede etkin bir güç haline dönüşmeleridir. Azerbaycan ve Türkiye bölgede bir enerji üretim üssü ve köprüsü haline gelmiştir. Azerbaycan, zengin petrol ve Doğalgaz kaynaklarını Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletirken, Türkiye’de Karadeniz’de ilk doğalgaz kaynağını bularak ve hem Karadeniz’de hem Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü potansiyel arayışlarıyla bölgenin yakın gelecekteki en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olacaktır. Bu gelişmeler ekonomik olarak da büyük bir güç oluşturacaktır. İşte bu iki kardeş devletin birlikteliği dünyayı korkutmuş ve Ermenistan’ı maşa olarak kullanarak yoklama yapmak istemişlerdir. Batıda Yunanistan kozunu ileri sürenler şimdi de Doğu’da Azerbaycan üzerinden Ermenileri devreye sokarak, oluşan gücün boyutlarını test ettiler. Sonuçlar ise daha tahmin ettiklerinin çok ötesinde çıkmıştır… Artık ne Türkiye eski Türkiye’dir ne de Azerbaycan yalnızdır. 9 Kasım’dan itibaren yeniden şekillenen ve güçlenen bir Türk birliği ortaya çıkmış ve bu güç önlenemez yükselişini sürdürecektir.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap