SON DAKİKA
SON DAKİKA


405 milyar metre küp!!!
24.10.2020

 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini duyurdu. 20 Temmuz 2020'den bu yana Fatih sondaj gemisinin Karadeniz açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda yürüttüğü çalışmalar sonucunda 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi ve duyuruldu. Devam eden çalışmalarda bu rezervin başlangıç olduğu, ikinci, üçüncü katmanlarda yeni keşiflerle bu rezervin artacağı belirtildi. Öyle de oldu ve 85 milyar metreküplük ikinci rezerv açıklamasıyla toplam miktar 405 milyar metreküpe çıktı. Daha da çıkacak gibi…

İşin garip yanı bu rekor rezervler açıklanmasına rağmen, kamuoyunda beklenen etkiyi göstermedi. Hatta bu çok sıradan bir gelişmeymiş gibi yaklaşıldı. 405 milyar metreküp! Bu tarihi gelişmeyi görmek istemeyenlerin rakamla dahi yazamayacakları bu miktar bu ülkenin enerji alanındaki geleceğidir. Öncesinde gerek doğalgaz gerekse petrol ürünleri anlamında neredeyse tamamen dışa bağımlı olan ülkemiz, bu keşifle bu bağımlılığından büyük ölçüde kurtulacak. Enerji gereken her yerde kullanılacak bu doğalgaz, elektrik üretiminde de dışa bağımlılığı azaltacak çok büyük bir gelişme. Bu gelişmeyi küçük görenlerin/görmek isteyenlerin en büyük kaçış noktası bulunan rezervin 9-10 yıl gibi bir sürede biteceği umudu. Ama bu umutları bu tarihi gelişmeyi gölgelemeye yetmeyecek. Dediğimiz gibi bu keşifler bir başlangıç ve açıklanan rezerv miktarları bulunan sahanın fiziki yapısına göre yapılan tahminler sadece. Oysaki sahayı destekleyen kaynaklar çok daha büyük olabilir. Sonuçta o gaz oraya birileri tarafından konulmadı. Gaz çekildikçe oluşacak boşluğu dolduracak kaynaklar çok daha uzun yıllar bu rezervi besleyebilir. Dünyada ilk doğalgaz rezervleri bulunduğunda çok daha az 8-10 milyar metreküplük rezervlerin hala gaz ürettiği biliniyor. 40-50 yıl ömür biçilen petrol yatakları 100 yıldır hala üretimde. Yüzlerce yıldır akan akarsuların beslendikleri yeraltı rezervleri de sınırlı olmasına rağmen akmaya devam ediyor. Mevcut aktıkça, eksildikçe besleyen kaynaklar yeni rezerv eklemeye devam ediyor. Yani bulunan doğalgaz rezervlerine bir de bu açıdan bakmak lazım. Sonuçta bu rezervleri besleyen kaynaklar olmasa bu kadar büyük rezervlerin oluşması ve yüzyıllarca burada kalması mümkün değil. Jeolog ya da bilim adamı değilim ama biraz mantık ve akılla düşününce görünenin çok daha büyük olduğunu tahmin etmek zor değil. Buzdağı gibi düşünün. Görünenin 9-10 katı su altında var. 

Türkiye Cumhuriyeti yaklaşık 100 yıllık bir devlet, ama Türk milletinin geçmişi en az 2 bin yıla dayanıyor ve dünyanın en kadim milletlerindendir. O yüzden popülist/günlük yaklaşımlarla karşımıza çıkan büyük fırsatları ve kazançları küçük görmekten/göstermekten bir an önce vazgeçilmeli ve gerçekçi yaklaşımlarla ülkemize vatanımıza sahip çıkılmalıdır. 405 milyar metreküp rezerve 405 ton muamelesi yapamazsınız. Eğer böyle yaparsanız tarihin soluk sayfalarında kaybolursunuz. Kadim bir devlet yapısına sahip olan Türkiye, doğal kaynaklar, yüksek teknolojiler ve en önemlisi ülkesini, vatanını, devletini seven insan kaynağıyla artık geleceğin kapısını aralamıştır. Yeni dünya düzeninde ve geleceğinde Türkiye parlayan bir yıldız olarak yükselişini sürdürecektir. Asıl örümcek kafalılar kendilerini üstün görenlerdir.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap