SON DAKİKA
SON DAKİKA


31 Ekim’e dikkat!
2.10.2019

2019 dönemi destekleme alımları Toprak Mahsülleri Ofisi eliyle devam ediyor. Serbest piyasaya da olumlu yansıyan destekleme alımları bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, 50 randıman Giresun kalite fındık fiyatını 17 lira açıklamasının ve hemen ardından TMO’nun destekleme alımlarını başlatması ve ödemelerin zamanında yapılması tüm zorlamalara rağmen serbest piyasa fiyatlarının aşağılara düşmesini engelledi. Kısa süreli 14 lira aralığına düşen serbest piyasa fiyatları 16 lira ve üzerinden işlem görmeye devam ediyor. 

Bu yıl üreticiyi tüccar tekelcilerin insafına terk etmeyen devlet destekleri doğru uygulandığında herkesin yüzü gülüyor. Ancak üreticide stratejik davranarak sürece katkı sağlamalı ve günün şartlarında makul seviyeyi iyi değerlendirmelidir. Hep daha da artacak beklentisi yanlış bir tavırdır. O yüzden güncel gelişmeleri iyi değerlendirmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Özellikle serbest piyasada fındığını satmayı düşünenler dikkatli olmalıdır. Zira bugün 16 lirayı beğenmeyenler yarın 13 liraya bile fındıklarını satmak zorunda kalabilirler…

TMO 31 Ekime kadar mı alım yapacak!

Geçtiğimiz günlerdeki bir gelişme bu anlamda önemli ve dikkate alınması gereken bir gelişme. Fındık üreticilerine yapılan ödemelerle ilgili de bilgilendirmede bulunan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, 31 Ekim tarihine kadar randevuların açık olduğunu belirterek ilerisi için tarih vermedi.

2019 hasat döneminde fındık alımını sürdürürken bir yandan da 20 gün dememize rağmen bir hafta ile 15 gün arasında ödemeleri gerçekleştirmeye başladık. Buradan şu an itibariyle ifade etmek istiyorum, bugün fındık üreticilerimizin toplam 266 milyon lira sabah 09.00 itibariyle hesaplarına yatmıştır ve üreticilerimiz paralarını tahsil edebilirler. Toplamda da 414 milyon lira fındık üreticilerine bu sezon ödeme yaptık diyerek, üreticilerin TMO'ya gösterdikleri ilginin de kendilerini memnun ettiğini vurgulayarak, TMO'nun bu tecrübe ile bundan sonraki yıllarda da görev verilmesi durumunda üreticilerin yanında olacağını belirtti.

Üreticilerin bilinçlenmesinin önemine de değinen Güldal, İnşallah 2019 hasat dönemi tamamlandığında bütün üreticilerimiz kaliteli ürünlerini daha değerli fiyatlarla satmış ve de önümüzdeki yıllara daha ümitle girmiş olacaklardır ifadesini kullandı.

Yani 31 Ekim sonrası destekleme alımı olmayabilir. Bu gelişme serbest piyasayı elinde tutan tekelcilerin iştahını kabartabilir ve bunu fırsata çevirmek isteyebilirler. Her zaman söylerim tonda bir liralık fark bile toplamda büyük rakamlara dönüşüyor diye. O yüzden daha fazla beklenti içine girerken daha azına razı olmak durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Makul seviyeyi iyi görmek, belirlemek ve doğru adımı atmak üreticimizin lehine olacaktır…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap