SON DAKİKA
SON DAKİKA


15 Eylül Dünya Temizlik günü!
18.09.2018

15 Eylül Cuma günü dünya temizlik günü idi!

Aslında pek çoğumuzun önemsemediği çevre temizliği artık dünyanın en önemli sorunlarının başında geliyor. İnsanın olduğu her yerde aşırı bir şekilde meydana gelen atık kirliliği rahatsız edici boyutlara ulaşmış ve geleceğimizi de en azından çocuklarımızın geleceğini ciddi anlamda tehdit eder bir hal almıştır. Doğada insan hariç hiçbir canlı çevresini kirletmemektedir. Doğa öyle bir denge üzerine kurulmuştur ki ölüm bile hızlı bir dönüşüm ve başka canlıların yaşam sebebidir. Oysa insan her türlü eyleminin ardından bıraktığı atıklarla hem kendi yaşamını hem de diğer canlıların yaşamını tehdit etmektedir.

Peki nedir 15 Eylül Dünya temizlik günü ve amacı?

Yani yılın her günü atıklarımızla kirlettiğimiz dünyayı 15 Eylül de, bir gündemi temizleyeceğiz. Tabi ki değil. Ama sembolik de olsa artık dünyayı kirletmememiz gerektiğini hatırlamamız için düşünülmüş anlamlı bir gün. Kendi çevremizden baktığımızda yaşadığımız şehirlerde ve onların çevresinde bulunan kırsal alanlarda, yaylalarda son yıllarda artan bir kirlilik oluştuğunu görüyoruz. Bunun başlıca sebepleri artan nüfus, yaz dönemlerinde gerek keyfi gerekse zorunlu turizm sebebiyle artan hareketlilik, her türlü tüketim ürünlerinin ambalaja girmesi, yaylaya bile hazır su götürüyoruz, kolaycılık ve kendimizden sonrasını düşünmememizdir.

Sonuç ardımızda kalan ve temizlenmesi mümkün olmayan çöp dağları!

15 Eylül Dünya temizlik günü nedeniyle dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde sembolik de olsa temizlik eylemleri gerçekleştirildi. Belediyeler, dernekler, çevre örgütleri ellerinde torbalarla çöp topladı. Binlerce torba çöp toplandı. Örneğin Giresun İl Özel İdaresi yaylalardan 4 bin torba çöp topladı. Sadece bu rakam bile yeni bir çevre kirliliği sebebidir. Çöpleri toplamak için kullanılan 4 bin torba ciddi bir kirlilik sebebidir. Üstelik bu periyodik aralıklarla devam eden bir çalışma. Yine Giresun’da Özel İdare eliyle yaylalarda ve kırsal alanda çöp konteynerleri yaygın bir şekilde yerleştirilmekte ve düzenli aralıklarla toplanmaktadır. Her seferinde çöp dağlarına dönüşen yaylalarımızda maalesef tüm bu çalışma ve önlemler yeterli olmamaktadır. Yarın bir yaylaya gidin ve bakın kirlilikten ve çöplerden yine de rahatsız olacaksınız.

Ama tüm bunların sebebi biziz!

Sadece tüketiyoruz ve ardımızda bıraktıklarımızı umursamıyoruz. Yiyoruz, içiyoruz, kullanıyoruz ve atıyoruz. Hatta kırıyoruz! Bir plastik poşet doğa da 400 yılda, cam şişe 10 bin yılda, alüminyum veya metal kutular binlerce yılda dönüşüyor! Yaşadığımız çevreyi temiz tutmanın tek yolu ise kirletmemektir. Birilerinin sizin ardınızdan çöplerinizi toplamasıyla bu iş çözülmez. Örneğin Belediyeler bir gün çöp toplamasa şehirler çöp dağlarına teslim olur. Onun için kirletmeyeceğiz! Atmayacağız ve kırmayacağız. Pikniğe gittiysek çöplerimizi yanımızda geri getirip çöpe atacağız. Dönüşüme uygun atıklarımızı toplama noktalarına vereceğiz. Sonuçta bu çevrede biz ve gelecekte çocuklarımız yaşayacak. Her geçen gün artan insan nüfusuyla daha da kirlenen bu dünyada bilinç sahibi olmazsak çocuklarımıza kirli bir dünya bırakırız. Kirlilik o kadar yüksek ki, büyük okyanusta en yakın başka bir kara parçasına mesafesi 10 bin km olan bir adada kuş leşleri içinde plastik su şişe kapağı, çakmak vb. atıklar bulunmuştur. İşte bu kadar umarsızca kirletiyor ve geleceğimizi yok ediyoruz aslında.

15 Eylül Dünya temizlik gününüz kutlu olsun!

Dün itibarı ile başlayan 2018-2019 eğitim öğretim yılının tüm öğrenci, eğitimci ve ailelerine hayırlı olmasını dilerim…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap