SON DAKİKA
SON DAKİKA


Zuğa eğitim meci ve eğitimeci/1
6.12.2019

Zuğa bizim dilimizde Deniz. Uçsuz bucaksız olmasa bile sınırları çizilmiş olsa bile özgürlüğümüzün, pratikliğimizin, hızlı davranışımızın anında köpürmemizin simgesi olan heybetli dalgalı ama sakin Karadeniz’imiz.

Eğitim kelime anlamıyla “Belli bir konuda, bir bilgi ve bilim dalında yetiştirme ve geliştirme, eğitme işi.” olarak tanımlanmış olsa bile bizler için mutluluk eşitlik ve kardeşçe yaşayabileceğimiz alanların yaratılabilmesi için yarınlarımızı birikimlerimizi, bilimi tekniği ve bilgiyi aktarabilmek.

MECİ bizim anlayışımızda karşılık beklemeden ihtiyaç olanın ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan dayanışma İMECE ortak üretim ortak akıl.

EĞİTİMECİ Bizde eğitim alanında geleceğimiz olan çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak amacıyla laik bilimsel ve demokratik bir eğitim modelini yaratabilme mücadelesi için yola çıkışın ilk adımı.

Bunları niçin yazdım diye okuyucularımızın meraklandığını ve cevabını beklediğini hissediyorum. Zuğa Deniz Karadeniz’de yaşayan bizlerin birçok anılarını taşıdığı, dalgasında vira indiği, çakıllıklarında kumsal keyfi bulabildiği güneşi hissetmek için tüm vücudunu bıraktığı, Kültürümüzün zenginliğini ve her şeyden önemlisi Hamsimizi, üretimi denizimizle halkımızın buluşmasının simgesi olan takalarımızı yani yaşamımızı anlatıyor. Acılarımızı sevincimizi aşklarımızı siyasetimizi anlatır o azgın suları. Eğitim ise geleceğimizin garantisini aydınlığımız aydınlatmasını, değerlerimizi geleneklerimizi ve kültürümüzü yarına taşımayı.

Mısır ekmeği ve hamsinin bir araya gelişinin vermiş olduğu o eşsiz lezzetle hamsinin ve m ısır ekmeğinin zaferini yazmak için yola çıkanların öyküsüdür ZUĞA ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ. EĞİTİMECİ’ nin kooperatif anlayışıyla örgütlenmesi ve çocuklarımızın laik bilimsel demokratik bir eğitimle buluşabilmesinin ilk adımı. Ortak akıl oluşturabilmenin Cumhuriyet değerlerimizin insan odaklı bir şekilde yarınlara taşınmasının bir adımı.

Haziran 2019 tarihinde okulların kapanmasıyla birlikte çocuklarımıza yaz atölyeleri ile nasıl bir eğitim çalışması yapabiliriz diyerek öğretmen arkadaşlarımızla toplantılar gerçekleştirdik ve şirin ilçemiz Fındıklı 'da EĞİTİMECİ yapısını oluşturduk. Dönemde “EĞİTİMECİ Yaz Atölyeleri” 5 hafta boyunca birlikte üretip birlikte paylaştığımız atölyelerimizle çocuklarımızla birlikte toprağı tanıdık, şiiri sinemayı, paylaşımı dayanışmayı ortak karar vermeyi öğrendik bizlerde.

EĞİTİMECİ, farklı alanlarla ilgilenirken yolları Fındıklı’da kesişen, evrendeki canlı ve cansız hiçbir varlıktan kendini üstün görmeyen insanların, yaşamının merkezinde insan olan ve ona ulaşmak için mücadele eden, yerelde çocuklarla beraber birbirlerine ışık tutmak amacıyla ortaya çıkmakta oldukları bir eğitim imecesidir. Mevcut eğitim sisteminde nesneleştirilen bizlerin bu sistemi dönüştürmek için harekete geçmek amacıyla çıktığımız bu yolda sonuç yerine sürece odaklanmak, çevresel farkındalığı üstün tutmak ve farklılıkların güzelliklerinden yararlanmak önceliklerimizdir. Deneyimlemeye önem veriyoruz. Bu yüzden yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi esas alan süreç odaklı, araştırma ve inceleme yoluyla öğrenme yöntemlerine başvuruyoruz. Yani deneyimliyoruz Aynı zamanda üretimi temel alan iş için öğrenmeyi destekliyoruz. Yakın çevremizden başlayarak genel problemlere doğru yönelen çözüm üretme süreçlerinden yararlanıyoruz. Bunun yanında EĞİTİMECİ kendisini bir eğitim kurumu olarak tanımlamıyor. Dolayısıyla hiyerarşik bir yapı yerine demokratik ve katılımcı bir yapıyı benimsemekte, öğreten ve öğrenenin ayrıldığı bir yapı değil birlikte öğrenmenin esas alındığı bir yer. Fikirlerini ve bildiklerini dayatan bir topluluk değil her türlü görüşe açıklığı benimseyen, tek doğrunun olmadığı düşüncesinden yola çıkarak doğru olanın birlikte tartışılarak ortaya çıkarıldığı bir yapı.

Bu yapıda herkese yer var katkı koymak isteyenleri omuzdaşımız olarak bekliyoruz. Bir adım ötedeyiz. Yazımızın devamını haftaya Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatifi olarak devam edeceğiz. Kalın sağlıcakla.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap