SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yaşasın Cumhuriyet!
31.10.2019

Tanımlarda Cumhuriyet; yönetimin doğrudan halka dayandığı demokrasi ile yönetim biçimidir 96 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti ilan ederek halkımıza demokrasiye, eşitliği, laikliği, kamusal yatırımları, devrimleri, çağdaşlığı, bilimi ve tekniği, kardeşliği getirmiş oldu. Emperyalizme karşı verilen bağımsızlık mücadelesi kazanılmıştı, artık halkın yönetim biçimi belirlenerek geleceğin inşa edilmesi gerekiyordu.

Atatürk genç Cumhuriyetimizi değişik zamanlarda;

“Çağdaş bir cumhuriyet kurmak demek, milletin insanca yaşamasını bilmesi, insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrenmesi demektir.”

“Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve mantıkî uygulamasını sağlayan hükümet şekli, cumhuriyettir.”

“Cumhuriyet, düşünce serbestliği taraftarıdır. Samimî ve haklı olmak şartiyle her fikre hürmet ederiz. Her görüş bizce saygıya değerdir. Yalnız, karşı çıkanlarımızın insaflı olması gerekir.”

“Cumhuriyet, imkân demektir. Cumhuriyet, yalnızca adıyla bile birey özgürlüğünü aşılayan sihirli bir aşıdır. Görülecektir ki, cumhuriyet imkânları olan her memleket, özgürlük davasında er geç başarılı olacaktır. Cumhuriyet, kendisine bağlı olanları en ileri aşamalara götüren imkânları verir. Bağımsızlık ve özgürlüğüne sahip olan milletler, ilerleme yolunda imkânlara sahip demektirler. O halde cumhuriyet, her alanda ilerlemenin de en belirgin teminatıdır. Cumhuriyeti bu anlamıyla ve bu kapsamıyla anlamak gerekir.”

Şeklinde ifadelerle anlatmıştır.

Yönetimde ayrıcalıklı sınıfın olmamasıdır Cumhuriyet. Halkıyla birlikte halkının içerisinde olmaktır yönetici olmak ve halkın içinden çıkmamak demektir Cumhuriyet. Cumhuriyetimiz 96 yıl önce ilan edilirken kurucu önderimiz Atatürk ilkelerini şöyle sıralamaktaydı.

Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik. Burada Cumhuriyetçilik Atatürk ilkelerinin temelini oluşturmakta olup, diğer ilkelerin yaşayabilmesinin olmazsa olmazıdır. Bugün Cumhuriyet devrimlerini yarınlara taşımak ve çocuklarımıza bilime ve tekniğe dayalı; laik, bilimsel bir eğitimle aydınlık bir gelecek bırakabilmektir görevimiz. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan kamusal yatırımların tek tek yok edildiği bir ortamda yeniden halkçılığı hayata geçirerek kamusal yatırımları arttırmaktır.

Emperyalizme karşı verilen bağımsızlık mücadelesi atalarımızın kanlarıyla elde edilen bağımsızlığımızın yeniden inşa edilmesidir Cumhuriyet. Tek adam rejimine karşı demokrasiyi savunmaktır Cumhuriyet. Halkın iktidarını kurmaktır Cumhuriyet. Yönetenlerin halkından kopuk değil halkıyla birlikte iç içe yaşamak ve ayrıcalıklı olmamaktır Cumhuriyet.

İnsana ve insanlığa sahip çıkmaktır Devrimcilik. Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarıyla birlikte insanlığa sahip çıkmak için Emperyalizme karşı kurtuluş savaşını vermiş ve Cumhuriyeti ilan etmiştir. Bugün Cumhuriyet’i savunmak ve ileriye taşımak yine devrimcilerin görevi olarak önümüzde durmaktadır.

Karanlığa karşı aydınlığı, dogmaya karşı bilimi, savaşa karşı barışı, sömürüye karşı emeği, yasaklara karşı özgürlükleri, monarşi ve tek adam rejimine karşı demokrasiyi, gericiliğe karşı devrimleri savunmaktır CUMHURİYET.

Özgürce ve kardeşçe yaşamaktır CUMHURİYET.

CUMHURİYETİMİZİN 96. yılı kutlu olsun.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap