SON DAKİKA
SON DAKİKA


Stepne
27.09.2019

Seneler önce yaptığımız bir yurtdışı seyahatinde ekibimizdeki öğretim üyelerinden birinin valizi kaybolmuş ve Londra’ya ulaşmamıştı. O hocamız için oldukça gergin geçen Londra günlerimizin sonu geldiğinde, gideceğimiz Edinburgh uçağına binerken yine kaygılandığını görmüş ve endişelenmemesini, hiç kimsenin 3 gün arayla iki kez valizinin kaybolmayacağını söylemiştim. Oysa birbiriyle ilgisi olmayan bu iki değişkenin bilimsel olarak bir bağlayıcılıkları yoktu ve Londra’dan yeni alınan valiz de Edinburgh’a giderken kaybolmuştu. 

Hayattan ders almak her zaman mümkün olmuyor olacak ki, son ABD seyahatinde “patlamaz” lastiğim patlayınca, zaman kaybetmemek adına patlak lastiği yaptırmadan stepneyi takarak yola devam etmeyi tercih ettim. Verdiğimiz ilk molada stepnenin de hızla havasının kaçtığını fark ettiğimde ise şaşkınlıkla ve olabildiğince hızlı biçimde bir lastikçiye yetiştim. Randevu sistemiyle çalışan ve kapatmak üzere olan dükkanın sahibi acil olan sorunumu çözebileceğini, ancak ikinci lastik için yarın gitmem gerektiğini söyledi. Ertesi sabah çok erkenden yola çıkacak ve bir başka şehirdeki uçağa yetişecektik. Risk almak zorundaydım. Lastiği yapmasını, stepneyi ise mevcut hali ile yerine takmasını söyledim. Lastiği yapması yarım saat kadar aldı. Beni çağırdığında zaten çok küçük olan bagajı tamamen kaplayan patlak lastik ve jantı ayrı ayrı gördüm. “Bunu yerine takmanı söylemiştim” dedim. “Biliyorum ama yapamam. Bunu yaparsam hem başım belaya girebilir, hem de acil bir durumda kullanılması gereken bir lastik kullanılamaz ise onu oraya takan kişi olarak vicdan azabı çekerim” dedi. “Bu aracı ben kullanacağım. Ve gittiğim yerde stepnenin patlak olduğunu söyleyeceğim. Hiç değilse lastiği janta geçir, yerine biz yerleştirelim” dedim. Yanıt yine olumsuz oldu. Yedi kişi bineceğimiz ve yedi kocaman valiz sığdırmamız gereken bir aracın bagajında kocaman bir lastik ve jant her yeri kaplamıştı. Çaresizce otele döndük. Ekibin delikanlıları el ele vererek biraz kas, bolca inat gücü ile lastiği janta geçirdiler. Patlak stepneyi biraz uğraşarak 6.0 motorlu SUV aracımızın altındaki yerine yerleştirdik. Ertesi sabah diken üstünde bir yolculukla aracı teslim edeceğimiz havalimanına geldik. İner inmez görevliye stepnenin patlak olduğunu, yerinde durduğunu söyleyerek bunun için ödeme yapmam gerekip gerekmediğini sordum. “Hiçbir ödeme yapmak zorunda değilsiniz bayım” diye cevap verdi. “Sadece bu ülkede patlak bir stepneyi yerine takacak kadar iş ahlakından nasibini almamış profesyoneller olduğu için sizden özür dilerim!” Koca bir lastiği hiçbir alet olmadan janta geçirme başarısının çaktırmadan bilinç altımıza kazınan gururu, yerini ince ince sızlayan bir “darısı bizim ülkemizin de başına” dileğine bıraktı. Ve bir stepneden bir kamyon dolusu ders çıktı! 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap