SON DAKİKA
SON DAKİKA


Duvarları Boyayalım
9.10.2018

Mısır piramitlerini ilk gördüğümde hissettiğim şoku hala hatırlıyorum. Fotoğraflarda görünen çöldeki o küçük üçgen silüetler gitmiş, yerlerine kendinizi yanıbaşlarında küçük, zavallı, güçsüz hissettiğiniz devasa taş bloklar gelmişti. Yanıbaşımda duran rehbere bakıp “Bunu nasıl yapabilmişler ki?” dedim. 60’larının biraz üzerinde olduğunu tahmin ettiğim yerel rehber gülümseyerek yere eğildi. Eline aldığı küçük bir taşı çöl kumunun üzerindeki bir noktaya koydu. “Böyle başladıkları kesin!” diye konuştu.

Mantıklı düşününce, yapım tekniği ne olursa olsun, atılacak ilk adımın konumu belirlemek olduğunu düşünerek hak verdim. Elbette küçük bir taş ya da başka bir şeyle ama mutlaka bir işaretleme yöntemi ile o yeri işaretleyerek işe başlanmış olmalıydı. O küçük taşla başlayan süreç, yüzlerce ton ağırlığındaki kayaların bir araya gelmesiyle oluşan devasa piramitleri oluşturmuştu. O günden beri hayatım boyunca ne zaman bir işe girişsem, sürecin yoruculuğu ve uzunluğu moralimi bozduğunda o küçük taş ve koca piramitleri düşünüp motive olmaya çalışırdım. Sonra bunun yerini ABD’nin en ünlü markalarından biri olan Chobani yoğurtlarının kurucusu Hamdi Ulukaya’nın 2014 yılında Bursa’da yaptığı bir konuşma aldı. Bir hiç olarak gittiği ABD’de kurduğu imparatorluğun gelişim sürecini anlatırken, %90 borçlanarak aldığı yıkık dökük fabrikadaki ilk gününde, yanında bulduğu 5 işçi ile ne yapacaklarını bilemedikleri anda söylediği “Bari şu fabrikanın dış duvarlarını boyayalım” sözü, en önemli hedeflere ulaşmanın bile basit hamlelerle mümkün olduğunun bir başka kanıtıydı.

Durumu “O an için ne yapılabileceği ile ilgili herhangi bir fikrim yoktu. Fabrikadan anlamazdım. Etrafımdaki hiç kimse yakın bir gelecekte nelerin olacağını bilmiyordu. Ama bir şey yapmak gerekiyordu ve aklıma gelen tek şey duvarları boyamaktı” olarak özetleyen Ulukaya, bence sadece bu cümlesiyle bile bizlere girişimcilik, katma değer oluşturma ve hedefe yürüme konusunda üniversiteler dolusu bir ders vermiş oluyor. Çok büyük hedeflere ulaşmanın bir süreç işi olduğu ve bu sürecin ilk adımlarının da çoğunlukla üşenilen ve bu nedenle yapılmayan küçük hareketlerden ibaret olduğu gerçeklerinden hareketle, gelecek konusunda karamsar olan ve bir yerlerden mucizeler bekleyen herkese, Chobani firmasının duvarlarında yazan bu sloganla seslenmek isterim: Hadi, duvarları boyayalım! 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap