SON DAKİKA
SON DAKİKA


Savaş ve insan
9.01.2020

Size yazımın başlığı garip geldi mi? Aslında gelmemeli. Çünkü insanla savaş yan yana olan sözcükler. Çünkü yeryüzünde savaşı planlayan uygulayan hep insan olmuştur.

            Bugün bile bilemediğimiz ve gerçekte kim olduklarını çözemediğimiz kavimler arasında  savaşlar başlamıştı. Kimsenin bilmediği bir zamanda başlayan bu zalimlik, insanlık tarihinde hep kara leke olmuştur.

            Binlerce yıldan beri insanların, insanlara yaptığı kötülükleri eski tabletlerden hatta duvar resimlerinden öğreniyoruz. Herkesin kılıçtan geçirildiği savaşları, işkence aletlerinin resimlerini ve daha çok insan öldürebilmek için geliştirilen silahları tarihin akışından öğreniyoruz.

            Çoluk-çocuk demeden meydanlarda yapılan toplu kıyımları, gaz odalarında yakılan insanları öğrendikçe insanın kanı donuyor. İnsanın ne kadar acımasız yaratık olduğunu görüyor ve kendimden utanıyorum.

            Yok edilen uygarlıkları, yakılan-yıkılan harap edilen yerleşim yerleri ve  havasız bırakılarak öldürülen çocukların günahı biz insanların sırtında bir ağırlık olarak kalacak ve kalıyor da.

            Irk ayırımı nedeniyle ABD ve  Almanya’da yapılan katliamlar; mezhep ayrımı nedeniyle  Çorum, Kahraman Maraş ve Sivas olayları  insanlığın yüzkarasıdır. Suriye’de yaşanan son olaylar bile insanlığı acıya sokmaktadır. Evlerinden uzaklaştırılan binlerce insan bu kış mevsiminde sınır kapılarımıza geldi. Çocukların, yaşlıların, kadınların, erkeklerin kısaca bu zavallı insanların psikolojik durumlarını düşündükçe üzülmemek mümkün mü? Çünkü korkuyla evlerini, yurtlarını terk eden ve bilinmeyen bir geleceğe yol alan bu insanları sözüm ona uygar ülkeler hiç değerlendirmez mi?

            Gençlerin beyinlerini yıkayarak oluşturulan terör örgütleri, çağın insanlık ayıbıdır. Çıkar gözetmeden yalnızca insan öldürmek için eğitilen bu gençlerin varlığı, tüm insanlığı huzursuz etmesi gerekirken ne yazık ki bu  örgütlere sahip çıkan ülkeler de bilinmektedir.

             Seri katiller yetiştirerek bilinmeyen cinayetlerin işletilmesi, insan üzerinde deney yapan doktorları, tecavüze uğrayan kadınları yaratan da biz insanlarız. Genellersek insanlık için geçmiş de gelecek de dehşet dolu tarihtir.

             Ganimet elde etmek için; dünyada egemenlik kurmak için yapılan savaşlar, dün de vardı bugün de vardır. Ülkelere demokrasi, özgürlük getireceğiz diye  yapılan Irak , Libya ve bugünün Suriye Savaşlarının yapılma nedeni petrol gelirini elde etmek için değil midir?.

            Ne yazık ki sıradan insanlar savaştan yana değildir. Çünkü savaşta ölenler, ya kendileri veya çocuklarıdır. Savaş çıkaranlar, toplumları yönetenlerdir. Askerin sırtından kahraman olmak, zenginlerin cebini daha çok doldurmak için savaşlar yapılmaktadır.

            İlkel dönemden günümüze kadar ne değişti insanlıkta? Değişen ilkel dönemde ilkel silahlarla insanlar öldürülüyordu; şimdi ise modern silahlarla yine insanlar öldürülüyor. Kazançlı çıkanlar ise birinci derecede silah tüccarları; ikinci derecede sömürücü devletlerdir.

            Ben böyle düşünüyorum. Ya siz? 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap