SON DAKİKA
SON DAKİKA


65 yaş üstü
29.01.2021

Ne yazık ki dünya ulusları ve bizler zor günlerden geçiyoruz. Kovid 19’un insanlığı kasıp kavurması bir yılını doldurmak üzeredir. Yüzlerce insanımız yaşamlarını yitirdi. İnsanlık,  psikolojik olarak da rahat değildir. Evlerimizde hapis kaldık. Yakınlarımızla bir araya gelemiyoruz. Maske, temizlik ve mesafe değişmez kuralımız oldu.

Ülkemizde de kurallara uyanlar olduğu gibi kural tanımayanlar da az değil. Salgına karşı, “Bana bir şey olmaz,” diyenler ise başlı başına ayrı bir sorundur.

Devlet, 65 yaşın üstündeki insanlara evde kalması için ısrarcı oluyor. Anlatımlara göre yaşlı insanlar Kovid 19’dan daha çok etkilenmektedir. Ülkemizin bu yaşlı insanları, kurallara hemen hemen uyuyor. Çünkü bu insanlar, toplumsal zorluklarla yaşamlarını sürdürmüş nesildir. İkinci Dünya Savaşı’nı yaşamış, yokluk, yoksulluk içinde büyümüş çilekeş bireylerdir.

Ayağına çarık veya kara lastik giymiş, yamalı pantolonu ve Sümerbank bezinden iç çamaşır ve gömlek giymiş nesildir 65 yaş üstü. Evini odun ateşiyle ısıtmış, geceyi çıra ışığıyla aydınlatmıştır. Annelerimiz, nenelerimiz çıra ışığında çorap örmüş, yünü iplik haline getirmişlerdir. Erkeklerimiz, karda, kışta; soğukta sıcakta çalışarak evinin gereksinimlerini karşılamaya çalışmışlardır.

Ömürleri bitmek üzere olan bu insanlar, devletine inanmış, devletini baba görmüşlerdir. Komşusunu korumuş, yöresel geleneklerine uymuş ve aç olanın karnını doyurmuştur. Tarlasında, harmanında, odun hazırlamasında çıkar gözetmeksizin komşusunun işine koşmuş,” biz” kavramını ilke edinmiş bir nesildir 65 yaş üstü.

Okumanın erdemliliğine inanmış, okumak için o küçük yaşına karşın bir- bir buçuk saat yol yürüyerek okula gitmiştir. Ortaokul, lise eğitimi için bir odada üç-beş kişi bir arada kalarak eğitimlerine devam etmişlerdir. Yatılı liselere, yatılı öğretmen okuluna gidenler, gidebilenler ise daha şanslı sayılırdılar. Yatılı öğrenciler, hem derslerine çalışmış hem de  toplumsal paylaşmayı öğrenmişlerdir.

Eğitimini sürdüren gençlerimiz, ailesine yük olmamak için yaz aylarında çobanlık yapmış, işçilik yapmış, garsonluk yapmış ve böylece okul harçlığını çıkarmışlardır. Bu nesil, elektrik direğinin altında, yağmur demeden, kar demeden, soğuk demeden ders çalışmışlardır.

Çok partili yönetime geçişi, 27 Mayıs İhtilalını, üç devlet adamının idam edilişini yaşamıştır. 1971 darbesini ve gençlerin özellikle 68 kuşağı olarak adlandırdığımız gençlerimize yapılan zulme tanıklık etmiştir.

Ülke insanının sağ ve sol diye kamplara bölündüğünü, komşu gençlerin hatta kardeşlerin birbirlerine düşman edildiğini yaşamıştır. Binlerce aslan gibi gencimiz öldürülmüş ve geleceğin Türkiye’sine yön verecek gençlerimizi bilinmeyen güçler yok etmişlerdir. Bu acımasızlığı da yaşayan nesildir 65 yaş üstü.

Atatürk Türkiye’sine darbe vurmak, Cumhuriyetimizi küçük düşürmek, demokrasinin gelişmesini engellemek için tarihe bir kara leke olarak geçen 12 Eylül Darbe’sinin içinde yaşayan nesildir de.

Bu karanlıklardan çıkmak için korkmadan, yılmadan çalışan, vatanına, milletine yararlı olmak için canını veren bu insanlarımız, şimdi evlerinde sağlıklarını korumak için gerekli disiplini gösteriyorlar. Bu zorlu sınavı başarı ile tamamlamaya çalışıyorlar. Oğullarına, kızlarına; torunlarına yakınlarına örnek olmanın çabasındadırlar.

Bu zorlu yaşamın içinden sürüne sürüne çıkma gayretinde olan bu yaşlı insanlarımızı kutluyorum.

Umarım verilen söz tutulur bu yaşlı insanlarımıza aşıları öncelikle vurulur ve bu insanlar da parklarına, bahçelerine gönül rahatlığı ile giderler.

 Bekleyelim, görelim.    

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap