SON DAKİKA
SON DAKİKA


Umut aşılayan Türkler!
17.11.2020

Tüm dünya geçen haftadan beri iki bilim insanını konuşuyor.

Herkesin gözü koronavirüse karşı yüzde 90 oranında etkili aşıyı geliştiren ve adeta tüm dünyaya umut aşılayan Türk asıllı bilim insanları, Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in üzerinde…

Haklarında bir haftada binlerce haber yapılan, sosyal medyaya adeta damgalarını vuran bu mütevazı çiftin başarısı, şüphesiz tesadüf değil…

Öyle ki Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, 2002 yılında evlendikleri günün sabahında laboratuvarda çalışıyormuş, nikahtan sonra da balayına çıkmak yerine yine laboratuvarlarına dönmüşler. Tıp fakültesinde tanışan ve kansere tedavi bulmak için güçlerini birleştiren Türeci ve Şahin, şu an Almanya’nın en zengin 93’üncü çifti olarak anılıyor.

Onları buldukları aşı kadar gündeme getiren bir neden de yaşam tarzları…

Almanya gibi bir ülkenin en zengin 100 ismi arasında yer alıyorlar ancak ofislerine yakın mütevazı bir apartman dairesinde yaşıyorlar…

Hayatlarını bilime adayan çift, banka hesaplarındaki bol sıfırlara rağmen bir otomobil sahibi olmaya dahi gerek görmüyorlar ve işe bisikletle gidip geliyorlar...

Aşı ile ilgili verileri aldıkları gün BBC’ye röportaj veren Prof. Dr. Uğur Şahin, ‘nasıl kutladınız’ sorusu üzerine, “Kutlama yapmak için imkanımız olmadı. Eşim Özlem Türeci ile bunun ne kadar fantastik bir sonuç olduğunu konuştuk. Son aylarda yaşadıklarımızı düşündük. Bu çok rahatlatıcı ve olağanüstü bir sonuç. Oturduk çaylarımızı tokuşturduk” cevabını verdi.

Kısacası Türeci ve Şahin, dünyaya umut olmaları dışında, alışık olmadığımız yaşam tarzları ile de anlayabilen herkese örnek oldu!

***

Aşı haberi hepimiz için umut verici ama şu da bir gerçek ki, aşının bulunduğunun açıklanması zaten rehavette olan Türk halkını daha fazla rahatlatmamalı.

Prof. Dr. Uğur Şahin, aşıyı 2021’in ilk üç ayında piyasaya süreceklerini açıklasa da gelecek yılın kış mevsiminde gözle görülür bir rahatlama olacağını belirtiyor.

Yani önümüzde uzun bir zaman var!

Çevremize de baktığımızda her gün birinin koronavirüs testinin pozitif çıktığının haberini alıyoruz.

Çember iyice daralmış durumda.

İnsanlar ne yazık ki koronavirüsün sadece öldürücü etkisi ile ilgileniyor. 

Halbuki uzmanlar virüsün bıraktığı kalıcı hasarlarla ilgili açıklama üzerine açıklamada bulunarak, yakalanmamaya çalışın uyarısı yapıyor.

Virüsün akciğer hasarı, kalpte ritim bozuklukları, diyaliz ihtiyacı doğurması yanında son olarak beyni on yıl yaşlandırdığı tespit edildi.

Kısacası evet bizler en basit görevimiz olan maske-mesafe-hijyen kuralına uyalım ama bunun artık yeterli olmadığı herkesin malumu!

Öyle ki sokağa çıkan herkes, bu en basit kurala bile büyük oranda uyulmadığını rahatlıkla görebilir. Her gün yüze yakın insanımız yaşamını kaybederken, hala maske takmamayı marifet sayan insanlar var!

Bu illet virüsün daha fazla kişiye bulaşmasını önlemek amacıyla hiç değilse aşının yaygınlaşacağı zamana kadar yeni tedbirlerin alınma zamanı geldi de geçiyor bile.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap